Modne dania pojawiają się w menu restauracji i na zdjęciach w social media. Tajemnicze nazwy i smaki, dla wielu tylko obco brzmiące. Uwielbianym danie modnego społeczeństwa jest szakszuka. Co to za danie i jak je przygotować?
Danie wielu kuchni świata
Szakszuka to nazwa, która nie mówi nam zbyt wiele. Znaczy bałagan, choć wcale nie prezentuje się brzydko. Wręcz przeciwnie, danie wygląda bardzo apetycznie. W dodatku podawane jest w patelni, co tylko dodaje mu uroku. Szakszuka to potrawa, która znana jest w kuchni marokańskiej, izraelskiej czy tunezyjskiej. Jada się ją w Afryce oraz innych egzotycznych miejscach, choć i w naszym kraju znalazła także wielu zwolenników. Danie przygotowywane jest na bazie pomidorowego, lekko ostrego sosu, w którym zapiekane są jajka. Z reguły podaje się wersję wegetariańską, choć danie można urozmaicić mięsem. Jego wykonanie jest proste, więc nie powinno sprawić żadnego problemu, nawet amatorom gotowania. Szakszuka to idealny pomysł na syte śniadanie, po karnawałowym szaleństwie.
Jak przygotować szakszukę?
Szakszuka – przepis
Składniki:
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 mała papryka
– 1 cebula
– ½ łyżeczki kuminu
– cukier
– pieprz
– sól
– 3-4 jajka
– słodka i ostra papryka w proszku
– 2-3 ząbki czosnku
– olej
– bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
– świeże pieczywo
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy. Cebulę smażymy i dodajemy paprykę, łączymy warzywa z pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy i dusimy na patelni. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Do sosu wbijamy jajka i smażymy całość, aż się zetną, nie mieszając potrawy. By przyspieszyć proces, możemy przykryć patelnię pokrywką. Szakszukę możemy posypać świeżymi liśćmi bazylii. Podajemy danie w patelni, razem ze świeżym pieczywem.
Katarzyna Antos