świąteczne ciasteczka

Boże Narodzenie nie ogranicza się tylko do wypieku pierniczków. Dla tych, którzy za nimi nie przepadają, mamy kilka sprawdzonych przepisów, na pyszne, świąteczne ciasteczka.

Ciasteczka na święta

Święta Bożego Narodzenia ewidentnie kojarzą się z nutą słodyczy. Dawniej wieszano pierniki i kruche ciasteczka na choinkę, z której szybko znikały. Przed świętami pieczemy pyszne słodkości, które pięknie prezentują się nie tylko na choince. Ich przygotowanie jest piękną tradycją i doskonałą zabawą, nie tylko dla najmłodszych. Alternatywą dla pierniczków są kruche ciastka oraz inne słodkości, które z powodzeniem możemy przygotować w domu.

Kruche ciastka

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 kostka margaryny

Przygotowanie:

kruche ciastkaZe wszystkich składników wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Część ciasta zostawiamy na stolnicy, resztę chowamy do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy dowolne kształty. Mogą to być choinki, gwiazdki czy bałwanki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone możemy udekorować dowolnie, czekoladą czy lukrem.

Niemieckie ciasteczka świąteczne

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji
  • dżem porzeczkowy do dekoracji

Przygotowanie:

ciasteczkaZ mąki, jajka, cukru, soli i proszku wyrabiamy ciasto, które chłodzimy godzinę w lodówce i następnie wałkujemy. Z ciasta wykrawamy ciasteczka, w połowie wycinamy w środku dziurkę, w dowolnym wzorze. Pieczemy je ok. 10 minut w 180 stopniach. Ciasteczka z dziurką posypujemy cukrem pudrem. Na pozostałe nakładamy dżem i przyklejamy na niego ciastka z dziurką.

Kokosanki z czekoladą

Składniki:

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olejek waniliowy
  • 100 g czekolady

Przygotowanie:

kokosanki z czekoladąDo garnka wsypujemy wiórki, cukier, białka, mąkę, sól i migdały. Mieszamy na ogniu, aż nasza masa kokosowa zacznie się przypalać. Wtedy dodajemy kilka kropli wanilii i zdejmujemy naczynie z ognia. Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane kulki, czyli nasze kokosanki. Pieczemy ciasteczka ok. 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kokosanki powinny nabrać złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu maczamy je w rozpuszczonej czekoladzie.

Katarzyna Antos