Spadek odporności – jak sobie z nim poradzić?

Spadek odporności

Każdego dnia stykamy się z wieloma bakteriami, wirusami i grzybami. Na szczęście zdecydowana większość z nich nie jest patogenna. Taką aktywność wykazuje zaledwie 2-3% z nich. Większość drobnoustrojów ma charakter neutralny lub wręcz sprzyja naszemu zdrowiu, vide bakterie kwasu mlekowego bytujące w przewodzie pokarmowym. Na szczęście nawet kontakt z patogenami nie zawsze kończy się infekcją. To zasługa sprawnie funkcjonującego układu immunologicznego. Ma on za zadanie chronić nasz organizm przed patogenami. Niestety, czasem układ immunologiczny szwankuje i wówczas następuje spadek odporności. Jak sobie z nim radzić?

Odporność jako cecha indywidualna

Spadek odporności to problem, który od czasu do czasu dotyka każdego z nas. Jedni mają sprawniej funkcjonujący układ immunologiczny, drudzy słabiej i w rezultacie częściej chorują. Jednak nawet osoby o dobrej odporności czasem zapadają na przeziębienie czy grypę, gdy pojawił się jakiś czynnik, np. silne krwawienie menstruacyjne, które doprowadzi do osłabienia ich sił obronnych.

Po czym rozpoznać spadek odporności?

Gdy ma miejsce spadek odporności, częściej przytrafiają nam się różnego rodzaju infekcje. Ten stan rozpoznasz m.in. po:

  • nawracających przeziębieniach;
  • częstych zatruciach pokarmowych;
  • przemęczeniu i silnym rozdrażnieniu;
  • pojawieniu się opryszczki na wargach, wirus, który ją powoduje, pozostaje w organizmie na zawsze i ujawnia się w momentach, gdy dochodzi do spadku odporności;
  • aftach, czyli pleśniawkach, które pojawiają się w obrębie jamy ustnej;
  • wrażeniu wychłodzenia organizmu, częstych drgawkach z zimna;
  • ogólnym osłabieniu organizmu.

Co powoduje spadek odporności?

Jeśli wrażenie ogólnego rozbicia i braku sił witalnych utrzymuje się przez kilka dni, a nawet tygodni, mamy do czynienia z osłabieniem odporności. Za ten stan odpowiedzialne mogą być różne czynniki. Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane przyczyny spadku odporności:

  • długotrwały stres np. związany z nerwową atmosferą w pracy;
  • stosowanie antybiotyków, infekcje bakteryjne gardła czy miejsc intymnych wymagają wdrożenia antybiotykoterapii, ważne jednak, aby zadbać o prawidłową mikroflorę, sięgając po dobry probiotyk i spożywając mleczne wyroby fermentowane;
  • choroby autoimmunologiczne, vide choroba Crohna;
  • niezdrowy styl życia – kiepska dieta, stosowanie używek, niewielka ilość snu.

Jak zwiększyć swoją odporność? Postaw na zdrową dietę

Osłabienie odporności powinno nas skłonić do zadbania o siebie. Prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny chroni nas przed wieloma patogenami i pozwala cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem. Aby wzmocnić swoją odporność, należy zadbać o zróżnicowaną dietę. Niestety, żaden produkt spożywczy nie zawiera wszystkich substancji odżywczych. W związku z tym musimy stosować ich kombinację, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu. W naszej diecie nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw, które stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Dostarczają też antyoksydantów, czyli substancji, które zwalczają wolne rodniki.  Z punktu widzenia prawidłowej pracy układu immunologicznego niezwykle ważną rolę odgrywa witamina C, znajdziemy ją w malinach, jeżynach, borówkach, cytrusach i pietruszce. Nasz organizm potrafi samodzielnie wytwarzać witaminę D w skórze  pod wpływem promieni UV od drugiej połowy kwietnia do połowy września. Później jednak synteza zanika, ponieważ zmieniają się warunki nasłonecznienia naszej części kuli ziemskiej. W związku z tym w okresie jesienno-zimowym należy dostarczać witaminę D z zewnątrz, np. jedząc tłuste ryby morskie. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż witamina D jest ważna nie tylko dla zdrowych kości, ale też dla naszego układu immunologicznego. Jej niedobór przyczynia się do częstszych infekcji. W naszym menu nie może zabraknąć też orzechów i jaj bogatych w cynk. Ten pierwiastek pełni rolę kofaktora, czyli jego obecność aktywuje wiele enzymów w naszym organizmie i umożliwia tym samym przeprowadzenie reakcji biochemicznych. Na naszym talerzu powinno znaleźć się też mięso bogate w łatwo przyswajalne żelazo, produkty pełnoziarniste stanowiące źródło witamin z grupy B oraz nabiał, a szczególnie mleczne wyroby fermentowane. Te ostatnie zawierają żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego, które po zasiedleniu naszego przewodu pokarmowego pełnią rolę naturalnej bariery obronnej organizmu.

Sen, czyli sprawdzony sposób na odporność

Aby nasz układ immunologiczny działał prawidłowo, musimy się wysypiać. Nie warto żałować czasu na odpoczynek, ponieważ organizm w końcu i tak upomni się o swoje prawa. Zarezerwuj 8 godzin na sen, a szybko poczujesz wzmocnienie sił obronnych organizmu. Osoby, które zdrowo się odżywiają i są wypoczęte, rzadziej chorują na przeziębienie czy grypę. Aby zapewnić sobie zdrowy sen, wywietrz wieczorem sypialnię, zadbaj o wygodne łóżko i przyjemną w dotyku pościel, która dobrze przepuszcza powietrze. Możesz też spuścić rolety, aby światło pochodzące z ulicznych latarni nie zakłócało ci wypoczynku.

Stosowanie probiotyków przy antybiotykoterapii

Stosowanie antybiotyków często jest nieuniknione. Zakażenie gronkowcem złocistym czy inną patogenną bakterią wymaga wdrożenia odpowiednich leków. Niestety, antybiotyki nie tylko zwalczają bakterie o działaniu chorobotwórczym, ale też te dobre, które w naturalny sposób chronią organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami. W przypadku antybiotykoterapii niezwykle ważną rolę odgrywa stosowanie probiotyków, czyli preparatów zawierających żywe, starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym. Do swojego menu warto też włączyć mleczne wyroby fermentowane takie jak jogurt czy kefir, które także zawierają żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Relaks – naturalny sposób na wzmocnienie odporności

Stres skutkuje zwiększoną produkcją kortyzolu, z kolei długotrwałe oddziaływanie tego hormonu obniża naszą odporność. Warto zatem nauczyć się relaksować. Możesz zapisać się na boks, gdzie wyrzucisz z siebie wszystkie negatywne emocje zgromadzone w ciągu dnia. Dobre rezultaty przynosi też joga oraz sztuka medytacji. Możesz też spotkać się z przyjaciółką, poczytać książkę. Każdy z nas ma swój własny sposób na odstresowywanie. Przy czym warto pamiętać, że osoby ekstrawertyczne preferują aktywne formy walki ze stresem takie jak aktywność fizyczna czy rozmowa z przyjaciółką. Introwertykom pomaga joga oraz czytanie książek.

Kiedy warto stosować naturalne suplementy na odporność?

Nawet zdrowa, zbilansowana dieta nie dostarczy nam bogactwa składników aktywnych obecnych w krowiej siarze. Przed nadejściem chłodnych, deszczowych dni warto wzmocnić swoją odporność, sięgając po naturalny suplement diety taki jak Colostrum Colostrigen firmy Genactiv. Ten wyjątkowy preparat swoje dobroczynne działanie zawdzięcza siarze, która pochodzi od krów, które właśnie urodziły cielęta. Colostrum, czyli siara, jest wytwarzane przez 72 h po porodzie. To właśnie wówczas matka stara się przekazać swojemu dziecku szereg dobroczynnych substancji, w tym przeciwciała, albuminy i lizozym. Regulują one  funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz systemu odpornościowego, przystosowując cielęta do życia poza łonem matki. Po 72 h od porodu zmienia się skład wydzieliny gruczołów mlekowych, pokarm, który otrzymują nowo narodzone cielęta, dostarcza głównie składników odżywczych takich jak tłuszcze i laktoza.  Firma Genactiv przy produkcji Colostrum Colostrigen wykorzystuje siarę pobraną w pierwszych dwóch godzinach laktacji od momentu porodu, co zapewnia najwyższą koncentrację substancji aktywnych.  Skuteczność działania wyżej wspomnianego suplementu diety potwierdzają badania kliniczne.

Colostrum Colostrigen firmy Genactiv jest produktem w pełni naturalnym, który nie został poddany żadnym dodatkowym modyfikacjom. Siarę uzyskuje się od stada krów w Wielkopolsce, które znajduje się pod stałych nadzorem lekarza weterynarii. Colostrum pobiera się wyłącznie od zdrowych matek, zachowując przy tym ścisły reżim sanitarny.

Jak substancje aktywne z Colostrum zachowują bioaktywność?

Suplement diety Colostrum Colostrigen firmy Genactiv jest produkowany z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. To właśnie one chronią składniki aktywne zawarte w krowiej siarze przed utratą dobroczynnych właściwości.  Colostrum pozyskane od stada krów w Wielkopolsce poddaje się procesowi mrożenia i liofilizacji, po czym dosusza surowiec w niskich temperaturach, zapobiegając tym samym jego denaturacji.  To rozwiązanie chroni białka pochodzące z siary przed uszkodzeniem, jest to bardzo ważne, ponieważ odgrywają one kluczową rolę w budowaniu odporności.

Suplement diety Colostrum Colostrigen firmy Genactiv jest całkowicie bezpieczny, potwierdzają to wyniki badań, którym poddaje się siarę w certyfikowanych laboratoriach. Colostrum pobiera się wyłącznie od zdrowych krów, które pochodzą z polskiego, nowoczesnego gospodarstwa rolnego.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Alergie pokarmowe 2021