Przyczyny alergii

Rodzaje alergii pokarmowych raz jeszcze

Rodzaje alergii pokarmowych raz jeszcze

Nieprawidłowe reakcje organizmu po spożyciu określonego pożywienia, mogą mieć postać:
– nietolerancji pokarmowej – najczęściej oznaczającej niezdolność do trawienia glutenu, skrobi, laktozy – i wymagającej wyeliminowania z jadłospisu pewnych produktów;
– alergii pokarmowej – powodującej objawy kliniczne i mającej przyczyny zarówno cywilizacyjno – środowiskowe jak i genetyczne;
Co istotne – te dwie formy reakcji mogą dawać podobne objawy – od biegunki, po problemy skórne – jednak ich sposób leczenia znacząco się różni.
Alergia może być wywołana niemal przez każdy produkt spożywczy, najczęściej jednak uczulają: orzeszki ziemne, ryby, mleko, gluten, białko jaja, skorupiaki, a także warzywa jak soja, groszek, soczewica, marchew, pomidory, oraz owoce jak truskawki, poziomki, cytrusy.
U dzieci częściej pojawia się alergia na produkty pochodzenia zwierzęcego (jak mleko, przetworzone mięso, białka jaj), natomiast u dorosłych – pochodzenia roślinnego.
Alergia pokarmowa może przybrać postać:
– wywołaną przez alergeny naturalne (białka roślinne, zwierzęce, produkty zawierające histaminę, produkty mające w składzie kwas salicylowy);
– wywołaną przez dodatki do żywności (jak konserwanty, przeciwutleniacze, zagęszczacze, barwniki, emulgatory);
Aby móc normalnie funkcjonować konieczne jest wykrycie czynnika alergizującego oraz jego wyeliminowanie z diety. Objawy uczulenia są zazwyczaj zróżnicowane, i zależne nie tylko od jego rodzaju, ale i wieku pacjenta.
Do najczęściej występują alergie:
– na nabiał (produkty mleczne, przetwory, jaja – zwłaszcza białko);
– na orzechy (arachidowe, laskowe);
– na owoce (truskawki, cytrusy, banany…);
– warzywa (pomidory, marchew, seler);
– ryby (zarówno określone gatunki – tuńczyk, dorsz, węgorz, jak i wszystkie);
Możemy również wyróżnić zespół alergii jamy ustnej ( pojawiający się przy jednoczesnej alergii krzyżowej na alergeny pokarmowe i wziewne – najczęściej występuje alergia na pyłek brzozy, pyłki traw, czy lateks w połączeniu z określonymi warzywami lub owocami);
Objawy alergii mogą być jednak wywołane przez mikroorganizmy czy toksyny zawarte w żywności – wtedy mamy do czynienia z pseudoalergią pokarmową. Przyczyniają się do niej głównie konserwanty, barwniki, ale również naturalne składniki jak histamina, aminy czy tyramina (szkodzi zwłaszcza nadmierne spożycie serów, ryb, czerwonego mięsa czy…czekolady).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.