olej lniany

Tłuszcze są obecne w naszej diecie. Doskonale wiemy, że niektóre z nich szkodzą w nadmiarze, ale wyróżniamy także te, które przyczyniają się do poprawy zdrowia. Wśród drogocennych produktów znajdziemy olej lniany. Jak go stosować? Na co pomaga olej z lnu?

Roślinny produkt – olej lniany

Olej lniany jest tłoczony na zimno z rośliny o nazwie len zwyczajny. Len jest w Polsce rośliną uprawną. Wytwarza się z niego wspomniany olej oraz wykorzystuje nasiona, czyli siemię lniane. Nasiona rośliny zawierają trujący kwas cyjanowodorowy, który przy nierozdrobionych nasionach, występuje w niewielkich ilościach. Tylko zmielony len należy dawkować ostrożnie. Olej lniany jest znanym surowcem lekarskim. Jest bogaty w śluz roślinny, witaminy, fitosterole, białka, glikozydy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Len ma wiele właściwości zdrowotnych, które bez wątpienia należy poznać.

Na co stosować olej lniany?

Wartościowy olej lniany powinien używać każdy z nas. Szczególnie polecany jest osobom z chorobami serca, czy w grupie ryzyka miażdżycy. Warto stosować go w ramach profilaktyki chorób układu krążenia, ponieważ zawarte w nim kwasy tłuszczowe wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają cholesterol. Regularne dawkowanie oleju lnianego może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka choroby Alzheimera czy innych schorzeń neurologicznych. W przypadku układu pokarmowego, olej lniany także wykazuje wiele korzyści. Fitohormony w jego składzie wzmacniają i chronią jelita, co jest ważne przy schorzeniach dotyczących żołądka oraz jelit. Doskonale wpływa na trawienie, przyspieszając metabolizm. Może działać lekko przeczyszczająco. Olej możemy stosować także na poprawę wyglądu skóry. Nawilży ją nie tylko od zewnątrz.

Jak stosować olej lniany?

Olej lniany możemy pić na surowo, jednak jego smak nie każdemu przypadnie do gustu. Należy spożywać go tylko na zimno, ponieważ wtedy zachowuje wszelkie zdrowotne właściwości. Jeśli mamy problem z wypiciem 2-3 łyżek oleju lnianego dziennie, dodajmy go do sałatki czy kaszy. Równie dobrym pomysłem będzie zjedzenie go razem z pieczywem czy ziemniakami. olej lnianyDoskonale komponuje się z warzywami ugotowanymi na parze. Możemy zmiksować go z twarogiem i zjeść na śniadanie, ponieważ z nabiałem tłuszcze będą lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Tym samym wykorzystamy w pełni właściwości naturalnego produktu. Roślinny olej przechowujemy po otwarciu w lodówce, w ciemnej butelce. Olej zachowuje ważność do ok. 2 miesięcy, od momentu otwarcia. Sprzedawany jest obecnie nie tylko w sklepach zielarskich, czy ekologicznych.

Oleje należy dawkować rozsądnie, ponieważ w zbyt dużych ilościach, nawet zdrowe tłuszcze mogą nam zaszkodzić. Olej lniany jest łatwo dostępnym produktem, który warto mieć w kuchni i stosować, także ze względu na ciekawe walory smakowe.

Katarzyna Antos