czekolada

Czekolada to pyszny produkt, który może mieć różną postać. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Niestety czekolada bywa także niebezpieczna dla zdrowia.

Czekolada i jej historia

Ten słodki produkt jest wyrobem cukierniczym. Czekoladę wytwarza się z miazgi kakaowej i tłuszczu. Prawdziwa czekolada musi zawierać kakao, ale obecnie nazwy tej używa się również w przypadku produktów zawierających substancje kakaowe i cukry. Już Majowie i Aztekowie wykorzystywali nasiona kakaowca do produkcji napoju. Dzięki Kolumbowi trafiły do Europy, gdzie początkowo stosowane były również jak napój w postaci czekolady do picia. Dopiero później odkryto, że kakao w połączeniu z cukrami i tłuszczem tworzy coś w rodzaju słodkiej tabliczki. Tak właśnie powstała czekolada, którą znamy i uwielbiamy.

Niebezpieczna czekolada

Czekolada ma wiele cennych właściwości odżywczych. Ta gorzka, czyli zarazem najzdrowsza, ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc jest zalecana cukrzykom. Zawiera cenne minerały takie jak potas, magnez, cynk czy wapń. Niestety jedzenie czekolady może wywołać reakcje alergiczne. Wszystko przez główne składniki tej słodyczy czyli kakao i białko. To popularne alergeny pokarmowe. W przypadku alergii tylko na kakao nie musimy całkowicie rezygnować z pysznej czekolady. Wtedy warto spróbować białej tabliczki, która może okazać się bezpieczniejsza. Alergia na czekoladę objawia się takimi reakcjami skórnymi jak wysypka, świąd skóry, wypryski oraz problemami układu oddechowego jak duszności czy katar sienny. Takie sygnały mogą wystąpić kilkanaście minut po zjedzeniu czekolady lub nawet na drugi dzień po spożyciu. Reakcje alergiczne u dzieci są zazwyczaj silniejsze niż u osób dorosłych. Częściej są obserwowane przy atopowym zapaleniu skóry.

Dodatki do czekolady

dodatki do czekolady

Sama czekolada może nas uczulić, ale gdy zawiera różnego rodzaju dodatki staje się bardziej niebezpieczna. Producenci oferują różnego rodzaju czekoladę czy produkty czekoladowe, które mogą zawierać szkodliwe dla nas alergeny. Popularna odmiana czekolady jest ta z bakaliami. Wśród nich należy uważać na orzechy ziemne czy migdały. Orzeszki mogą bowiem doprowadzić alergika do wstrząsu anafilaktycznego, który może zakończyć się tragicznie. Do alergizujących dodatków zaliczymy także skórkę z cytrusów, wszelkiego rodzaju nadzienia owocowe czy przyprawy takie jak mieszanki korzenne lub chilli. Osoby uczulone muszą dokładnie czytać etykiety i sprawdzać skład czekolady. Nawet niewielka ilość alergenów może wywołać niepokojące objawy, więc warto być ostrożnym.

Katarzyna Antos