Ważne informacje

Kalerosse – nowe warzywo na polskim rynku

Kalerosse

Zapewne znacie brukselkę oraz jarmuż, który jest jednym z ulubionych warzyw miłośników zdrowego stylu życia. Na polskim rynku pojawiła się krzyżówka tych roślin, zwana Kalerosse. Co to za warzywo?

Kalerosse czyli Kalettes

Warzywo jest znane na zachodzie. Krzyżówka brukselki i jarmużu jest uprawiania m.in. w Ameryce. Trendy na Kalerosse przywędrował także do Polski. Wyjątkowe warzywo przypomina w wyglądzie mniejszy jarmuż, który ma fioletowe brzegi. Sama nazwa rośliny wywodzi się z połączenia dwóch angielskich określeń – kale, czyli jarmużu oraz brussels – brukselki. Wbrew pozorom, Kalerosse nie jest warzywem modyfikowanym genetycznie. Hybryda powstała na drodze w pełni bezpiecznych badań, poprzez standardowe zapylenie, które nie ingeruje w kod genetyczny.

Moc zdrowia w jednej roślinie

Doskonale wiemy, że brukselka czy jarmuż to warzywa, które powinny gościć w naszej diecie, ponieważ zawierają cenne składniki odżywcze. Brukselka, należąca do rodziny kapustnych jest źródłem potasu, magnezu, błonnika, kwasu foliowego, czy witamin z różnych grup. Jarmuż zaś, charakteryzuje się dużą ilością przeciwutleniaczy, witamin oraz wapnia. Zdecydowanie należy do wartościowych pod względem odżywczym roślin. Kalettes powstało zmyślą o połączeniu substancji odżywczych w jedną roślinę, która będzie smaczna oraz atrakcyjna wizualnie, a przede wszystkim zdrowa. Dzięki badaniom stworzono warzywo, które łączy w sobie składniki, ukryte zarówno w brukselce jak i jarmużu. Co najważniejsze, zawiera o wiele więcej witaminy B6 oraz C, niż brukselka. Dodatkowo, możemy być alternatywnym warzywem dla tych, którzy nie przepadają za małą kapustką. Jest uniwersalną rośliną, więc może być wykorzystana na wiele sposobów kulinarnych.

Jak jeść Kalerosse?

kale-1482973_960_720Kalerosse przypomina nieco sałatę, która jest postrzępiona i ma wyjątkową barwę. Dzięki oryginalnemu wyglądowi, idealnie sprawdzi się we wszelkich sałatkach czy jako smaczna dekoracja potraw. Można ja grillować, blanszować, gotować, czy jeść na surowo, na kanapkach. Warzywo ma orzechowo-słodki smak, więc podkreśli aromat wielu pysznych dań. Zarówno w wersji pieczonej czy z ryżem i innymi warzywami, będzie smakować doskonale. Już wkrótce Kalerosse będzie dostępne w polskich sklepach, dlatego warto wypatrywać na półkach tego niezwykłego warzywa.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.