świeży szpinak

Choć za oknem mróz, a gdzieniegdzie nawet śnieg, jak przystało na zimę, dzięki nowoczesnym technologiom produkcji oraz transporcie, możemy cieszyć się świeżymi warzywami. Wielką popularność zyskał szpinak, który w każdej formie zaskakuje swoim smakiem. Jak przygotować świeży szpinak?

Szpinak i jego właściwości

Lubiany bądź znienawidzony szpinak, bo różnie to z nim bywa, pochodzi z Azji. Zasmakował nie tylko naszym dalekim sąsiadom ze wschodu, ale także Europejczykom. W Polsce śmiało możemy wyhodować go w przydomowym ogródku. Szpinak, a właściwie szpinak warzywny ma wiele zalet. Nie dość, że w wielu połączeniach kulinarnych zaskakuje smakiem, jest źródłem cennych składników odżywczych. Pewnie wiele osób pamięta czasy, gdy rodzice na siłę próbowali wmusić zjedzenie zielonego szpinaku, co zwykle kończyło się jednym wielkim buntem. Oni doskonale wiedzieli, że szpinak jest zdrowy, więc trzeba go jeść, by być dużym, silnym i zdrowym, niczym Popeye ze słynnej bajki. Warzywo zawiera błonnik, białko, a przede wszystkim żelazo i fosfor. Jest dostępny w sklepach przez cały rok, więc nie ma problemu z jego kupnem. Sole mineralne i liczne witaminy wyróżniają szpinak na tle innych roślin. Dodatkowym atutem jest fakt, że alergia pokarmowa na szpinak pojawia się bardzo rzadko. Świeży szpinak ma kwaskowato-gorzki smak, jednak z dodatkiem odpowiednich przypraw nabiera zupełnie nowego wyrazu. Zdecydowanie warto po niego sięgnąć i przekonać się, jak doskonale może smakować. Co możemy wyczarować z niego w naszej kuchni?

Jak przygotować świeży szpinak?

Przed zakupem szpinaku dokładnie przyjrzyjmy się, czy jego liście nie są zgniłe, czy nie mają żadnych przebarwień. Zdrowe i świeże warzywo będzie miało intensywny, zielony kolor. Po przyniesieniu go do domu, dokładnie myjemy szpinak pod strumieniem zimnej wody. Przy okazji pozbywamy się zwiędniętych listków. Następnie osuszamy listki przy pomocy ręcznika papierowego. W sklepach znajdziemy odmianę o nazwie szpinak baby, którego liście są mniejsze, niż te tradycyjne. Nie różnią się one jednak smakiem. W kwestii przygotowania, możemy zastosować identyczną technikę. Szpinak możemy jeść na surowo, jako dodatek do sałatek czy koktajli. Jednak pełnię smaku otrzymamy po usmażeniu go na patelni czy ugotowaniu na parze. W pierwszej wersji, rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju z dodatkiem posiekanego lub wyciśniętego ząbka czosnku. Szpinak i czosnek to bardzo zgrany duet. Następnie przekładamy liście i mieszamy, aż będą przypominać te zwiędłe. Wtedy doprawiamy szpinak solą i pieprzem. Do gotowania na parze potrzebujemy sitko i garnek z wodą. Sito umieszczamy nad wrzącą wodą. Szpinak, podobnie jak w przypadku patelni, przyrządzamy aż do momentu zwiędnięcia liści. warzywoGotowy możemy użyć do makaronu, dodając suszone pomidory i śmietanę czy do pysznej zapiekanki. Idealnie skomponuje się z kurczakiem, na domowej pizzy czy w drobiowych roladkach. Przyrządzimy z jego udziałem wytrawne naleśniki z sosem czosnkowym czy kwaśną śmietaną. Szpinak lubuje się także z jajkiem czy łososiem lub innymi rybami. Znajdziemy mnóstwo ciekawych przepisów, z udziałem świeżego szpinaku. Polecamy więc kuchenne eksperymenty z zielonym warzywem. Gwarantujemy, że po spróbowaniu, zagości w naszej kuchni na dłużej.

Katarzyna Antos