Szpinak to źródło zdrowia, nic dziwnego, że rodzice często zachęcają dzieci, by zjadały zielone listki tej rośliny. Mimo wielu cennych składników, roślina ta może wywołać uczulenie. Alergia na szpinak – jakie są jej przyczyny i objawy?
Szpinak – zdrowy nie dla wszystkich?
Wiele roślin dostępnych w naszym kraju, kryje w sobie cenne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, niezbędna do prawidłowej pracy organizmu. Szpinak należy do tej samej rodziny roślin, co doskonale nam znany burak liściowy, czyli boćwina, którą zajadamy się w sezonie wiosenno-letnim. Oprócz żelaza, szpinak zawiera duże ilości histaminy. W mechanizmie alergii, histamina odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ jest wydzielana przy kontakcie organizmu z alergenem. Substancja ta odpowiada za objawy reakcji alergicznych. Wychodzi na to, że szpinak, nie każdemu będzie służył na zdrowie.
Alergia na szpinak – przyczyny i objawy
Alergia na szpinak nie występuje zbyt często. Wyróżnia się dwa typu uczulenia. Reakcje alergiczne mogą być związane z alergią pokarmową lub alergią wziewną. Szpinak wywołuje zmiany skórne w postaci wykwitów lub inne objawy uczuleniowe. Niezwykle rzadką, ale jednak możliwą reakcją jest alergia kontaktowa na szpinak, która może pojawić się u osób związanych zawodowo z gastronomią. Uczuleni na szpinak, mogą mieć także alergię na lateks czy białka pyłku roślin. Badacze rozpoznają również alergie krzyżowe, które zachodzą pomiędzy szpinakiem i pleśnią, jednak w medycynie ilość takich przypadków jest do tej pory bardzo mała.
W diagnostyce alergii na szpinak nie stosuje się specjalnie opracowanych testów, ponieważ przez wzgląd na małą liczbę przypadków alergików, takowe metody badawcze nie powstały. W rozpoznaniu alergii pomaga więc doustna próba prowokacyjna, którą mogą posługiwać się tylko wykwalifikowani specjaliści, z zakresu alergologii.
Szpinak uczula bardzo rzadko, co nie oznacza, że nie warto uważać na roślinę, szczególnie w okresie kwitnienia, który przypada na lato.
Katarzyna Antos