choroba

Celiakia jest chorobą związaną z glutenem. Coraz więcej osób cierpi z powodu tego schorzenia. Celiakia, czyli nietolerancja glutenu – jakie daje objawy?

Celiakia

Choroba taka jak celiakia może ujawnić się pod kilkoma postaciami. Obra choroby i nasilenie jej zmian są zależne od wielu czynników. Głównym sprawcą schorzenia jest gluten, czyli popularne białko zbożowe. Źródłem glutenu jest pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Gluten znajduje się w wielu produktach pokarmowych, co znacząco utrudnia komponowanie diety przez osoby chore na celiakię. Alergen, jakim jest białko zbożowe może wywoływać stan zapalny w jelitach. Zaburzona praca układu immunologicznego przyczynia się do reakcji alergicznych. W rezultacie, chory organizm nie toleruje glutenu, co objawia się różnymi dolegliwościami, które zależą od typu celiakii.

Jakie objawy daje choroba?

Nietolerancja glutenu daje objawy nie tylko ze strony układu pokarmowego. Dolegliwości związane z chorobą, bardzo często nie są z nią kojarzone w pierwszej kolejności. Dlatego jej rozpoznanie nie jest łatwe. Celiakia nie mija wraz z wiekiem, tylko towarzyszy człowiekowi przez całe życie, co bywa dość uciążliwe.

Przy jawnej celiakii objawy bywają mylone z zespołem jelita drażliwego czy alergią pokarmową. Pełnoobjawową celiakię charakteryzują takie dolegliwości jak bóle i wzdęcia brzucha czy utrata masy ciała. U dzieci, celiakia może powodować zaburzenia rozwoju, niski wzrost czy długo utrzymującą się anemię. Stosunkowo łatwo rozpoznać ten typ choroby układu pokarmowego.

Inne objawy pojawiają się przy celiakii skąpoobjawowej. Zmiany pojawiają się w obrębie błony śluzowej jelita. Już jeden sygnał może świadczyć o chorobie. Niestety nietolerancja tego rodzaju występuje u pacjentów najczęściej. Podwyższony poziom cholesterolu, niewyjaśniona niedokrwistość czy zaburzenia neurologiczne mogą wskazywać na chorobę. Bardzo charakterystyczne są afty, pojawiające się w jamie ustnej. Osoby chore mogą odczuwać ciągłe zmęczenie a nawet stany depresyjne. Do tego dochodzą problemy skórne, osteoporoza czy nawet problemy z płodnością.

Utajona celiakia przebiega bezobjawowo, co jeszcze bardziej pogarsza sytuację pacjentów. Wtedy w rozpoznaniu pomaga badanie krwi z obrazem jelita, w którym stwierdza się zanik kosmków jelitowych.

nietolerancja glutenuObjawy choroby mogą mieć różne nasilenie i postać. Niektóre z nich są bardzo łagodne a inne, takie jak utrata masy ciała czy przewlekłe biegunki, mogą okazać się niebezpieczne. Dlatego po zaobserwowaniu jakichkolwiek niepokojących objawów, należy zgłosić się do lekarza, który pomoże zdiagnozować celiakię.

Katarzyna Antos