Niemowlęta są szczególnie narażone na alergie, zarówno pokarmowe jak i skórne. Zapadają na nie często, z uwagi na niedojrzały system immunologiczny, który potrafi przesadnie reagować na bodźce, które u innych maluchów nie wywołują negatywnych reakcji.
Przyczyny alergii u niemowląt.
Trudno jednoznacznie określić przyczynę alergii – często jest to sprawa dziedziczna. Czasem dziecko może nabawić się alergii jeszcze w łonie matki. Kobieta w ostatnim okresie ciąży powinna ograniczyć mleko i jego przetwory, ale spożywać dużo wapnia oraz białka w postaci roślinnej. Jeśli chcesz, by twoje dziecko było zdrowe, to warto karmić je piersią przez przynajmniej pół roku – dzieci karmione sztucznie, chorują o wiele częściej. Mama w okresie karmienia nie powinna spożywać pokarmów, które są uznane za silne alergeny – takie jak czekolada, orzechy laskowe czy seler. Niemowlę ze skłonnością do alergii zapoznaje się z nowymi potrawami wolniej niż zdrowi rówieśnicy. Stałe pokarmy powinny pojawić się w diecie dopiero około szóstego miesiąca życia.