Alergia pokarmowa u dzieci
Janko Ferlic z Unsplash

Wraz z postępem technologicznym oraz narastającą degradacją środowiska naturalnego wzrasta liczba osób cierpiących na alergie pokarmowe. Najczęściej jej ofiarami padają dzieci (ich mechanizmy obronne nie są bowiem w pełni wykształcone). Ważnym czynnikiem są również uwarunkowania genetyczne (alergia u jednego lub obojga rodziców).
W wyniku nieprawidłowej reakcji organizmu dziecka na określone składniki pożywienia (tolerowane przez zdrowych ludzi) dochodzi do szeregu groźnych dla zdrowia (a nawet życia) objawów.
Jakie są objawy alergii pokarmowych u dzieci? Przede wszystkim bardzo zróżnicowane – od objawów skórnych (jak wysypka, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry), poprzez gastryczne (bóle brzucha, wymioty, biegunka, wzdęcia, kolka), aż po kaszel, katar i inne.
Alergie pokarmowe u dzieci najczęściej wywołują : mleko krowie (i kozie) i ich przetwory, ryby, jaja, mięso wołowe, zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień i owies), miód, niektóre owoce (cytrusy, banany, truskawki, poziomki).
Bezpieczniej jest podawać dziecku: mięso drobiowe, jagnięcinę, produkty bezglutenowe na bazie ryżu oraz owoce takie jak jabłka, porzeczki, agrest, jagody, brzoskwinie, morele, śliwki. itp.
Alergii pokarmowej można oczywiście zapobiegać. Kluczowych jest pierwszych 6 miesięcy życia dziecka – dzięki karmieniu piersią można znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii (w mleku matki znajdują się bowiem substancje budujące odporność niemowlęcia).
Należy przy tym uważać – wrażliwe dziecko może bowiem reagować alergią na pokarmy spożywane przez matkę.
Jeśli dziecko ma skłonności do alergii – później powinno rozpocząć przyjmowanie pokarmów stałych (najwcześniej w 6 miesiącu). Należy również przestrzegać zaleceń pediatry, wprowadzać nowe produkty stopniowo, omawiając zmiany w diecie z lekarzem.
Przy drugiej ciąży (jeśli pierwsze dziecko jest alergikiem) – można profilaktycznie stosować dietę niskoalergizującą – w ostatnim trymestrze. Ważne aby wszelkie niedobory witamin i minerałów, zarówno u matki jak i u dziecka, uzupełniać, konsultować zmiany w jadłospisie z pediatrą, a także zadbać o to, by posiłki malucha nie były nudne.