ziemniaki

Ziemniaki to stały element polskiej kuchni, który może także uczulać. Alergia na ziemniaki może pojawić się u każdego z nas. Jakie są jej przyczyny i objawy?

Alergia na ziemniaki

Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem w naszym kraju. Uwielbiają je osoby w każdym wieku. Stanowią dodatek do wielu dań. Przyrządzamy dzięki nim złociste placki, pyszne zapiekanki i zdrowe zupy. Ale ziemniaki to także popularny alergen. Na szczęście uczulają raczej surowe ziemniaki niż te ugotowane. Warzywo zawiera nie tylko skrobię, ale także proteiny, witaminy czy inne substancje odżywcze, które zachowują swoje właściwości przy niskiej zwartości tłuszczu. Dlatego zdecydowanie zdrowsze będą ziemniaki gotowane niż te smażone na oleju. W przypadku osób uczulonych można zaobserwować alergiczne reakcje krzyżowe. Ziemniaki mogą wchodzić w reakcje z marchwią, selerem oraz jabłkiem.

Przyczyny uczulenia

Powodem alergii na ziemniaki są substancje zawarte w warzywach. Uczula głównie surowy ziemniak, którego nie powinno podawać zarówno dzieciom jak i dorosłym. Gotowane ziemniaki są bezpieczne i ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej jest w tym przypadku mało prawdopodobne. Dlatego tak chętnie spożywamy ziemniaki. W innych kraja to także stały produkt pokarmowy i podstawa diety wielu osób. Obieranie surowych ziemniaków może wywołać objawy alergii, dlatego w grupie ryzyka umieścimy osoby pracujące w gastronomii oraz przy produkcji żywności.

Objawy alergii na ziemniaki

alergia na ziemniaki

Alergia na ziemniaki może wystąpić  u dzieci i dorosłych. Najbardziej charakterystyczne oznaki uczulenia to świszczący oddech, kichanie, astma, pokrzywka kontaktowa a nawet anafilaksja. Objawy są więc różnorodne. U dzieci zazwyczaj diagnozuje się dolegliwości skórne takie jak wyprysk czy pokrzywka oraz obrzęk naczynioruchowy i kłopoty związane z jelitami. Wstrząs anafilaktyczny to także jeden z możliwych skutków alergii na ziemniaki u najmłodszych. Białka pokarmowe zawarte w warzywach mogą spowodować takie reakcje organizmu. Rzadką chorobą, mającą związek z uczuleniem jest proteinowe kontaktowe zapalenie skóry. Przy podejrzeniu alergii pokarmowej należy wykonać testy skórne lub doustne testy prowokacyjne, umożliwiające wykluczenie lub potwierdzenie schorzenia. Szereg badania umożliwia dokładną diagnozę i pozwala na odróżnienie atopii czy innego schorzenia od alergii na ziemniaki.

Katarzyna Antos