Pomarańcze zachwycają swoim smakiem oraz intensywnym zapachem, dlatego wykorzystujemy je do wielu deserów i świątecznych dań. Alergia na pomarańcze to dość powszechne uczulenie pokarmowe. Jakie daje objawy? W jakich produktach znajdziemy pomarańcze?
Alergia pokarmowa
Alergie pokarmowe obejmują wszystkie produkty, które nadają się do spożycia. Zarówno owoce, warzywa, mleko czy mięso to znane nam produkty, które często uczulają. Objawy tego typu uczuleń nie zawsze są oczywiste. Mogą dotyczyć układu pokarmowego, ale równie często ukazują się na ciele alergika. Z tego względu alergię niekiedy trudno rozpoznać, a co za tym idzie, efektywnie leczyć. Największą grupą uczulonych na pokarmy są dzieci. Już od narodzin mają problem z przyjmowanym pokarmem, co jest dla rodziców i lekarzy niekiedy poważnym problemem. Znalezienie alergenu jest kluczem do walki z uczuleniem. Na liście alergenów nie brakuje owoców, a wśród nich soczystych pomarańczy, prosto ze słonecznych zakątków.
Pomarańcze
Pomarańcze to cytrusy, o charakterystycznym, pomarańczowym kolorze. Pod skórką ukryty jest włóknisty miąższ. Biała część skóry owocu jest gorzka. Resztę możemy jeść po odpowiedniej obróbce. Miąższ pomarańczy bywa słodki lub kwaśny, wszystko zależy od odmiany owocu. Bez wątpienia to najpopularniejszy z owoców, który zjemy w różnych zakątkach świata. Do Polski, pomarańcze sprowadzane są ze słonecznej Kalifornii czy Florydy. Zawierają dużo witamin i są idealne na soki, więc chętnie je kupujemy, tym bardziej, że są dostępne u nas przez cały rok.
Alergia na pomarańcze
Cytrusy rosną w klimacie tropikalnym, zupełnie innym niż ten, w którym funkcjonujemy. Nasza dieta jest po części dostosowana do panującego klimatu. W związku z tym, organizm może nie tolerować pomarańczy, gdyż nie występują one u nas naturalnie. Pomarańcze są źródłem witaminy C, więc po nie sięgamy i podajemy je dzieciom. Niestety są także alergenem pokarmowym, bardzo popularnym wśród owoców cytrusowych. Alergia na pomarańcze może objawić się takimi dolegliwościami jak wysypka, obrzęk jamy ustnej, świąd języka czy zmiany atopowe. Uczulać mogą także chemiczne substancje, wykorzystywane do uprawy roślin. Wzmacniają ich kolor, ale pozbawiają substancji odżywczych, w rezultacie otrzymujemy chemicznie naszpikowane pomarańcze, które z wartościami odżywczymi mają niewiele wspólnego. Reakcje alergiczne mogą być efektem samego kontaktu z pomarańczą lub osobą, która je obierała. W przypadku alergii na pomarańcze należy unikać nie tylko spożycia samych owoców, ale również picia soków z pomarańczy, ciast z ich dodatkiem, czekolad, galaretek czy dżemów. Wiele produktów zawiera w składzie olejki eteryczne, pozyskiwane z cytrusów, więc należy uważnie czytać etykiety.
Alergia na pomarańcze może ujawnić się także w dojrzałym wieku. Wówczas warto wykonać testy alergiczne, które rozwieją nasze wątpliwości, co do niepokojących objawów. Niedobór witaminy C zawsze możemy wypełnić innymi produktami żywnościowymi, które są dla nas w pełni bezpieczne.
Katarzyna Antos