Objawy alergii Przyczyny alergii

Alergia na kalarepę – przyczyny i objawy

alergia na kalarepę

Warzywa stanowią duża grupę alergenów, powodujących alergie pokarmowe. Nasze rodzime warzywa, jak kalarepa, mogą uczulać, szczególnie dzieci. Alergia na kalarepę – przyczyny i objawy.

Czy jeść kalarepę?

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Roślinę sadzimy w ziemi. Nie występuje ona dziko, jest znana jako warzywo uprawne. W Polsce także uprawia się kalarepę. Jemy łodygę tej rośliny,która przybiera kulisty kształt,o jasnozielonej lub fioletowej barwie. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych, takich jak sole mineralne czy witaminy, więc jak najbardziej powinna stanowić element naszej diety. Zwykle jest wykorzystywana do dań warzywnych czy zup, ponieważ doskonale wzmacnia ich smak swoją ostrością.

Alergia na kalarepę

Alergie pokarmowe są zaliczane obecnie do chorób cywilizacyjnych. Statystyki są przerażające, wciąż wzrasta liczba osób z tego typu uczuleniem. W grupie tej, dominują dzieci. Nierozwinięte organizmy i osłabiony układ immunologiczny – takie czynniki przyczyniają się do rozwoju alergii pokarmowych. Warzywa to dość spora grupa alergenów pokarmowych. Wśród nich wyróżnia się kalarepa, którą możemy jeść na surowo lub po obróbce termicznej. Ugotowane warzywo, można zacząć podawać dziecku już w 7. miesiącu życia. Ale warto ostrożnie podejść do tematu rozszerzania diety, ponieważ kalarepa może być przyczyną reakcji alergicznych, objawiających się przez układ pokarmowy naszych pociech.

Przyczyny i objawy alergii na kalarepę

Kalarepa raczej rzadko wywołuje alergie, ale należy do roślin kapustnych, a te z kolei, gromadzą w liściach najwięcej szkodliwych substancji. Kumulują w sobie pestycydy oraz wszelkie środki, stosowane do ochrony roślin. Jedząc nawożone warzywa, dostarczamy organizmowi szkodliwe substancje, które mogą skutkować alergią pokarmową. Młode warzywa zwykle jemy na surowo, co nie jest do końca dobrym rozwiązaniem, gdyż nawet dokładne umycie warzyw, nie ochroni nas przed zawartymi w nich alergenami. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie proces gotowania, podczas którego,niektóre związki ulegają zniszczeniu. Mimo tego, po podaniu kalarepy dzieciom, należy obserwować reakcje ich organizmu. W razie pojawienie się niepokojących objawów, takich jak nudności, wymioty,biegunki czy wzrost temperatury ciała, należy niezwłocznie udać się do lekarza.

kalarepaKalarepa jest często uznawana za w miarę bezpieczne warzywo, więc nie znaczy, ze każdy maluch, będzie na nią uczulony. Warto jednak z dużą dawką ostrożności wprowadzać nowe produkty do diety dziecka. Wykonanie testów alergicznych także pomoże w bezpiecznym komponowaniu jadłospisu i unikaniu tych produktów, na które nasza pociecha jest uczulona.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.