Leczenie alergii

Szałwia i rozmaryn – zioła dla alergika

zioła

Zioła mają wielką moc, dlatego tak chętnie są wykorzystywane w medycynie. Szałwia i rozmaryn to idealne zioła dla alergika. Jakie mają właściwości zdrowotne?

Szałwia i rozmaryn

Szałwia jest uprawiana w wielu krajach świata. Z powodzeniem spotkamy ją także w Polsce. Od wieku znane są jej cenne właściwości, dlatego to popularna roślina, stosowana w medycynie naturalnej. Rozmaryn jest kolejną rośliną, którą warto poznać i wykorzystać. Aromatyczny krzew znajduje swoje zastosowanie nie tylko w gastronomii.

Zioła na stan zapalny

Rośliny bardzo często są pomocne w leczeniu wszelkich stanów zapalnych. Zioła należą do grupy, która skutecznie radzi sobie z wieloma dolegliwościami i to w sposób naturalny. Związki, które są obecne w szałwii i rozmarynie, zmniejszają stan zapalny. Z powodzeniem mogą być stosowane jako środki przeciwbólowe, co potwierdzili niemieccy i włoscy naukowcy. W roślinach znajdziemy karnozol i kwas karnozolowy. Substancje hamują gorączkę oraz pojawiający się ból. Dzięki nim, zioła mają właściwości antyoksydacyjne. Nie od dziś karnozol wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków. Działa jak filtr przeciwsłoneczny, więc chroni skórę przed rozwojem chorób.

Szałwia i rozmaryn na alergie

Zioła takie jak szałwia i rozmaryn wykazują działanie przeciwalergiczne. Chronią organizm alergika przed szkodliwymi bakteriami i wirusami. Wspomagają pracę układu odpornościowego, który jest odpowiedzialny za mechanizm alergii. Pomagają przy dolegliwościach jamy ustnej czy układu pokarmowego, więc warto profilaktycznie wprowadzić je do diety.

Właściwości szałwii i rozmarynu

ziołaSzałwia lekarska kojarzona jest głównie jako środek na ból gardła. W praktyce okazuje się, że roślina działa również antyseptycznie, oczyszczając krew. Może zahamować laktację i zmniejszyć problem z nadmierną potliwością. Dodatkowo wspomoże zębów i chorób jamy ustnej. Rozmaryn zaś, oprócz wspaniałego aromatu, charakteryzuje się korzystnym wpływem na układ pokarmowy. Przyspiesza trawienie i zwiększa apetyt, dlatego polecany jest dla niejadków. Podobnie jak szałwia, skutecznie leczy ból, reumatyzm i staje do walki z drobnoustrojami. Rośliny powinny stanowić element codziennej diety, nie tylko osób z alergią.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.