Warzywa i rośliny są znane ze swojego smaku i właściwości odżywczych. Niestety, często bywa tak, że są także źródłem alergenów. Co zrobić gdy pojawi się alergia na kukurydzę? Co warto o tej alergii pokarmowej wiedzieć?
Kukurydza – właściwości złocistej kolby
Kukurydza przede wszystkim jest bardzo smaczna. W sezonie letnim często spotykamy złociste kolby na straganach targowisk. Ugotowana kolba smakuje wyśmienicie. Kukurydza jest jednym z gatunków typowych dla zbóż. Duże ilości produkowane są na pasze dla zwierząt czy na mąkę. Roślina ta jest idealnym składnikiem do sałatek, zup oraz wielu potraw. Ugotowana, grillowana czy uprażona – bez względu na swoją postać ma wielu zwolenników. Jest bogatym źródłem skrobi, białka, wielu witamin i cennych minerałów takich jak potas, magnez, wapń czy selen. Zawiera także antyoksydanty, które korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu. Co ważne, nie ma w sobie glutenu, który jest bardzo popularnym alergenem. Sprawdza się więc idealnie u osób stosujących dietę bezglutenową.
Kukurydza jest wszechstronną rośliną, wykorzystywaną w wielu dziedzinach naszego życia. Lista zastosowań jest niezwykle długa, używamy kukurydzy między innymi:
- jako żywności: ogromnym uznaniem cieszy się popcorn, płatki śniadaniowe, olej kukurydziany czy kukurydza w wersji konserwowej. Kukurydzę znajdziemy w cukierkach, gumach do żucia, ciastach, gdzie wykorzystuje się syrop kukurydziany oraz mąkę kukurydzianą. Mleko sojowe, masło, margaryna czy sery również mogą ją zawierać;
- w napojach: kukurydza jest składnikiem alkoholi takich jak whiskey, piwo czy wino oraz kawa, napoje gazowane czy herbaty ekspresowe;
- w przemyśle: używa się jej do produkcji bioetanolu i plastiku biodegradowalnego;
- w branży beauty: jako składnik kosmetyków niektórych produktów do pielęgnacji skóry i włosów;
- w medycynie: skrobia kukurydziana jest wykorzystywana w lekach i suplementach.
Objawy alergii na kukurydzę
Mimo wielu składników odżywczych, kukurydza bywa także przyczyną alergii. Reakcje alergiczne najczęściej wywołuje syrop kukurydziany, używany do produkcji wielu produktów spożywczych. Świeże ziarna kukurydzy najrzadziej są powodem niepokojących objawów.
Alergia na kukurydzę występuje w momencie gdy układ odpornościowy błędnie identyfikuje białka kukurydzy jako swoje zagrożenie. Przyczyny tej nadwrażliwości obejmują:
- predyspozycje genetyczne;
- nadmierną ekspozycję na kukurydzę w diecie;
- zaburzenia układu immunologicznego;
- reakcje krzyżowe z innymi alergenami (np. pyłkami traw).
Po spożyciu kukurydzy możemy doświadczyć takich objawów jak swędzenie i wysypka skórna, obrzęk warg, języka i gardła, trudności w oddychaniu lub bóle brzucha. Objawy alergii na kukurydzę mogą oczywiście różnić się w zależności od osoby i stopnia nasilenia reakcji. Niektórzy mogą skarżyć się na bezsenność, migreny, niepokój oraz osłabienie. W skrajnych przypadkach może nawet wystąpić anafilaksja.
Jak walczyć z objawami alergii na kukurydzę?
Wystąpienie objawów alergii na kukurydzę to nie powód do paniki, należy podjąć następujące kroki:
- w przypadku reakcji skórnych stosować kremy łagodzące swędzenie;
- po konsultacji z lekarzem stosować leki antyhistaminowe lub w przypadku silnych reakcji użyć auto-strzykawki z adrenaliną;
- skontaktować się z lekarzem lub wezwać pogotowie w przypadku ciężkich objawów.
Najlepszym sposobem na walkę z objawami alergii pokarmowej jest unikanie alergenu. Osoby z alergią na kukurydzę powinny unikać spożywania produktów ją zawierających. Dokładne czytanie etykiet produktów pozwoli na uniknięcie objawów uczulenia. Należy zwrócić uwagę na składniki tj. dekstryna czy maltodekstryna gdyż pod tymi nazwami również może występować kukurydza. Informowanie środowiska w którym przebywamy czy noszenie bransoletek informujących o alergii z pewnością pomoże. Regularne wizyty u alergologa, przygotowywanie posiłków w domu, by móc mieć kontrolę nad składnikami czy konsultacja z dietetykiem w celu opracowania zrownoważonej diety bez kukurydzy ułatwi życie.
Dobrym rozwiązaniem jest znalezienie alternatyw dla produktów zawierających w swoim składzie kukurydzę i jej pochodnych.
Alternatywa dla kukurydzy
Osoby z alergią na kukurydzę mogą korzystać z szerokiej gamy zamienników:
- mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ryżową lub mąką ziemniaczaną;
- syrop kukurydziany znajdzie zamiennik w postaci syropu klonowego czy nawet miodu;
- olej kukurydziany ustąpi miejsca dla oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek;
- skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną oraz mąką arrurut.
Alergia na kukurydzę nie jest groźna dla naszego organizmu. Przy odpowiedniej wiedzy i środkach ostrożności, osoby dotknięte tą alergią mogą prowadzić zdrowe i satysfakcjonujące życie.
Zachowanie ostrożności i rozsądne zakupy ułatwią nam życie, z każdą alergią pokarmową. Pamiętajmy więc o tym każdego dnia!