Rodzaje alergii

Pyłki traw – reakcje krzyżowe z żywnością

reakcje krzyżowe

Pyłki traw towarzyszą alergikom w okresie pylenia. Nie tylko same pyłki są powodem licznych alergii. U osób uczulonych, możemy zaobserwować reakcje krzyżowe z żywnością. Które połączenia alergenów mogą wywołać takie reakcje alergiczne?

Pyłki traw a reakcje krzyżowe

Lista alergenów nie ma końca, ponieważ wciąż pojawiają się substancje czy nowe gatunki roślin, które niosą ryzyko alergii. Nie jesteśmy w stanie zbadać wszystkich alergenów, ale te najbardziej szkodliwe, zostały sklasyfikowane i opisane. Dzięki temu możemy leczyć objawy alergii oraz odczulać pacjentów. Pyłki traw są jednym z najczęściej uczulających alergenów powietrznopochodnych. Mikroskopijne pyłki łatwo migrują w powietrzu, które wdychamy. Bez problemu przenoszą się na duże odległości. Uciążliwe pyłki, choć często nie widoczne, przyczyniają się do problemów skórnych, oddechowych a nawet pokarmowych. W Polsce występuje wiele gatunków traw, więc sezon ich pylenia, który przypada na okres letni, stanowi zagrożenie nasilonych zmian alergicznych. Pyłki trwa reagują także z żywnością. Alergeny niektórych owoców czy warzyw, przypominają w swojej budowie białka roślin. W efekcie dochodzi do reakcji krzyżowych, u osób uczulonych na dane alergeny.

Pyłki traw a owoce pestkowe

Trawy, które spotykamy na wszelkich terenach zielonych, powodują wiele uciążliwych objawów alergii, takich jak katar czy łzawienie oczu. Do reakcji krzyżowych może dojść po kontakcie z owocami pestkowymi, do których zaliczamy jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie oraz morele. Osoba, która jest uczulona na pyłki trawy a nie ma alergii na owoce, jest narażona na reakcje, po ich spożyciu.

Pyłki traw a warzywa

Do listy produktów żywnościowych, przy których występuje możliwość powstania alergicznych reakcji krzyżowych, zaliczamy również wiele warzyw. Ich budowa także przypomina alergeny pyłków traw, popularnych w naszym kraju. Alergicy powinny uważać więc na pomidory, surowe ziemniaki, seler oraz cebulę. Rośliny strączkowe, takie jak soja czy groch, niestety musimy dopisać do listy szkodliwych alergenów.

pyłki trawReakcje krzyżowe, związane z żywnością i pyłkami traw, pojawiają się również po spożyciu ryżu, wszelkich zbóż czy mąki. Osoby uczulone na pyłki traw muszą zachować ostrożność przy kontakcie z produktami żywnościowymi. Prawdopodobieństwo wystąpienia alergii krzyżowej jest większe, jeśli mamy do czynienia z silną alergią na pyłki. W takim przypadku, warto wykonać testy alergiczne również na alergeny pokarmowe.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.