Jeszcze kilka lat temu, nikt nie słyszał o alergiach. Dzisiaj środowisko jest tak zanieczyszczone, że nawet niemowlęta rodzą się z różnego rodzaju zaburzeniami pokarmowymi na tle pokarmowym. Jakie są ich przyczyny? Po pierwsze, środowisko, w którym żyjemy, jest coraz bardziej zanieczyszczone różnymi substancjami chemicznymi, które występują w żywności – dobrym przykładem są konserwanty.
Jak wcześnie może dojść do uczulenia?
Dziecko już w łonie matki może być uczulone na niektóre dodatki do żywności, a zwykle alergia ma charakter krzyżowy. Z drugiej strony, niska zachorowalność na alergie na wsiach wskazuje na to, że przyczyna może leżeć w zbyt higienicznym trybie życia. Jeśli rodzice dziecka nie mają styczności z różnego rodzaju alergenami, ich organizm może nieprawidłowo reagować, gdy już się pojawią. Przyczyna może leżeć także w nieprawidłowym działaniu układu immunologicznego. Alergia pokarmowa może pojawić się także wtedy, gdy jeden z rodziców ma tendencję do uczuleń. Wskazuje to jednoznacznie na to, że alergia to problem dziedziczny.