Dania z grilla kuszą swoim smakiem i aromatem. Piękna pogoda sprzyja do grillowania. Ale czy dzieci mogą jeść potrawy z grilla?
Potrawy z grilla
Pyszne kiełbaski, kolorowe szaszłyki, mięsa czy warzywa to tylko niektóre z propozycji na grilla. Majowy weekend trudno wyobrazić sobie bez rodzinnego grilla w ogrodzie czy na działce. Nic przecież nie smakuje tak dobrze jak grillowana karkówka, boczek czy krupniok. Potrawy z grilla są pyszne ale nie zawsze zdrowe. Niedopieczone czy zwęglone mięsa nie są odpowiednim jedzeniem dla dziecka.
Czy dzieci mogą jeść potrawy z grilla?
Oczywiście mogą, ale nie wszystkie. Lubiane przez większość nas parówki i kiełbaski to propozycja dla dorosłych smakoszy. Podczas grillowania wytwarzają one szkodliwe dla najmłodszych substancje. Dzieciom nie powinniśmy podawać niczego, co jest przygotowywane bezpośrednio na kratce naszego grilla. Tłuszcz, który wypływa z mięs ulatnia się wraz z ogniem z paleniska. Wraz z nim unoszą się chemiczne związki, które osiadają się na kratce od grilla. Ich kontakt z żywnością powoduje, że staje się ona szkodliwa. Podczas grillowania warto zrezygnować także z rozpałki. Wszelkie chemiczne rozpałki do grilla także mogą być szkodliwe dla układu trawiennego dziecka. Niedopieczone mięso także może się przytrafić podczas grillowania. Rodzice powinni więc sprawdzać jego stan, przed podaniem maluchowi. Przed przygotowaniem grilla najlepiej zadbać o aluminiowe tacki, do grillowania jedzenia.
Co dać dziecku z grilla?
Z grilla możemy podać dziecku ryby. Nie dość, że są smaczne to w dodatku bardzo zdrowe. Najlepiej upiec je w folii. Warzywa to równie dobry pomysł na dania z grilla. Podczas takiego przygotowania nie tracą one tak dużo cennych składników jak podczas gotowania w wodzie. Cukinia, pomidory czy papryka to tylko niektóre z pysznych warzyw, które możemy przyrządzić na grillu. Potrawa zyska wtedy więcej kolorów i smaku, a dziecko chętniej ją zje. Wybierając mięso dla dziecka, postawy na to drobiowe. Kurczak czy indyk z grilla będzie smaczny i delikatny dla dziecięcego układu pokarmowego. Pamiętajmy o tym, by zabezpieczyć jedzenie folią aluminiową czy ułożyć je na tackach. Wtedy na pewno będzie zdrowsze i ze spokojem będziemy mogli podać je dziecku.
Katarzyna Antos