Na wielkanocnym stole muszą pojawić się babki i babeczki. Dla osób uczulonych na gluten, oczywiście babeczki bezglutenowe. Jak je przygotować?
Bezglutenowe jedzenie
Bezglutenowe produkty zostały stworzone z myślą o uczulonych na białko zbóż czyli gluten. Znajdziemy go w wielu produktach takich jak pieczywo, makarony czy dania w proszku. Alergia na gluten jest coraz bardziej powszechna, dlatego na rynku pojawiają się produkty pozbawione szkodliwego glutenu. Nie brakuje także przepisów. Pyszne babeczki bezglutenowe będą świetnym pomysłem na świąteczne wypieki. W Wielkanoc warto zaszaleć w kuchni i przygotować babeczki, które swoim smakiem zaskoczą wszystkich miłośników łakoci, nie tylko alergików.
Babeczki z czekoladą
Składniki:
- 160 g mąki bezglutenowej
- 100 g cukru
- 50 g oleju
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka sojowego
- 100 g rozdrobnionej czekolady
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę i proszek, cały czas miksując. Następnie dodajemy mleko i czekoladę. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Możemy użyć także papilotek do muffinek. Do foremek wlewamy ciasto, pamiętając aby zapełnić je tylko do połowy. Babeczki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe i wystudzone babeczki z czekoladą możemy ozdobić lukrem, cukrem pudrem lub kolorową posypką.
Bezglutenowe babeczki bananowe
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- olejek waniliowy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Banany rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Przygotowane wcześniej foremki lub papilotki wypełniamy masą. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Babeczki bezglutenowe możemy udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów, jeśli nasi domownicy i goście nie są na nie uczuleni.