babeczki

Babeczki gniazda

Składniki:

  • 240 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 opakowań bezglutenowego budyniu czekoladowego
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany 30%
  • jajak czekoladowe lub marcepanowe
  • czekoladowa posypka

Przygotowanie:

Podgrzewamy mocno śmietanę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Następnie zostawiamy do wystudzenia i chowamy na kilka godzin do lodówki. Roztapiamy masło. W czasie, kiedy masło będzie stygło, budynie mieszamy z proszkiem, możemy je wcześniej przesiać przez sito. Żółtka ucieramy z 2/3 ilości cukru pudru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy do masy chłodne masło. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy budynie razem z proszkiem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie sztywna, wsypujemy resztę cukru pudru, dalej ubijając. Łączymy masę z białek z ciastem, za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy masę, ubijając schłodzoną wcześniej śmietanę z czekoladą. Za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na wystudzonych babeczkach formę gniazda. Posypujemy krem czekoladową posypką i na wierzchu układamy jajka marcepanowe.

Bezglutenowe babeczki z advocatem

Składniki:

  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • skórka starta z cytryny
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 kieliszki advocatu

Przygotowanie:

babeczki gniazdaWszystkie składniki oprócz serka i advocatu miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Krem przygotowujemy dodając do serka likier. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wystudzone babeczki.

Katarzyna Antos