mazurek

Mazurek to niezwykle słodkie ciasto, które przygotowujemy specjalnie na Wielkanoc. Kruchy spód i pyszna masa wprost rozpływają się w ustach. Alergicy również mogą pozwolić sobie na takie ciasto. Bezglutenowy mazurek będzie równie smaczny i efektowny.

Mazurek czyli wielkanocne ciasto

Wśród licznych bab i babeczek, na wielkanocnym stole pojawia się mazurek. Ciasto zachwyca smakiem oraz wyglądem. Zdobione mazurki prezentują się wyjątkowo doskonale. Kajmakowe masy, lukier czy owocowe dodatki ubarwiają świąteczne ciasto. Bez problemu przygotujemy bezglutenowy mazurek, zamieniając zwykłą mąkę taką, która nie zawiera glutenu, a jest równie dobra do wypieków. Nasze przepisy sprawdzą się w kuchni alergika jak i tych, którzy chcieliby odrobinę poeksperymentować w swojej kuchni, zaskakując gości.

Bezglutenowy mazurek

Składniki:

  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g uprażonych migdałów
  • 120 g oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 2 łyżki łyżki puree z batata lub marchewki
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • roztopiona czekolada i pestki granatu do ozdoby (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy kawą i zostawiamy do nasiąknięcia. Migdały blendujemy na mąkę. Dodajemy do nich dwie mąki i blendujemy. Do mąki dodajemy olej kokosowy, olejek migdałowy i całość blendujemy do uzyskania tekstury kruszonki. Do masy dodajemy stopniowo puree i wodę, miksując do uzyskania konsystencji ciasta. Gotowe ciasto rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, nakłuwamy widelce i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Daktyle odsączamy z kawy, której nie wylewamy. Blendujemy daktyle, masło orzechowe oraz sól. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek kawy. Ciasto wyciągamy z lodówki i pieczemy około 20 minut. Ostudzony spód smarujemy kremem. Mazurek możemy udekorować czekoladą i pestkami granatu.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 120 g masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 200 g masy kajmakowej
  • szczypta soli
  • migdały do ozdoby

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Dodajemy do niej migdały, sól i proszek do pieczenia. Formę wykładamy papierem i przekładamy na nią rozwałkowane ciasto. Spód pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie podgrzewamy w rondelku masę kajmakową. Przekładamy ją na wystudzony blat mazurka. Ciasto dekorujemy migdałami lub innymi ulubionymi bakaliami.

Mazurek z kremem z awokado

Składniki:

  • 180 g płatków owsianych
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • szczypta soli
  • bakalie
  • 2 awokado
  • 4 łyżki kakao
  • 50 ml mleka roślinnego

Przygotowanie:

Płatki owsiane miksujemy. Siemię lniane miksujemy z 4 łyżkami wrzątku. Dodajemy do tego mąkę, 3 łyżki syropu, sól i olej. Całość zagniatamy na ciasto. Wałkujemy i pieczemy w tortownicy, około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Awokado, kakao, 2 łyżki syropu oraz mleko miksujemy razem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na upieczony spód mazurka wykładamy krem i ozdabiamy wierzch bakaliami.

Jaglany mazurek

Składniki:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g kaszy kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 100 ml wrzątku
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • skórka starta z pomarańczy
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

bezglutenowy mazurekSiemię lniane mielimy i zalewamy w szklance wrzątkiem. Po trzech minutach miksujemy siemię. Mikserem mieszamy mąki, siemię, masło, cukier i sól. Ciasto przekładamy do lodówki na 40 minut. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut. W tym czasie powidła miksujemy z kakao. Masą smarujemy wystudzony spód mazurka. Ciasto dekorujemy orzechami i skórką z pomarańczy. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Katarzyna Antos