krem czekoladowy

Czy słodki krem do pieczywa może być jednocześnie zdrowy? Okazuje się, że jak najbardziej, jeśli wybierzemy właściwe produkty i takowy krem przygotujemy samodzielnie. W sieci aż roi się od przepisów na popularny krem czekoladowy. Jak go przygotować?

Czekoladowy zawrót głowy

Czekolada jest pełnowartościowym produktem, o ile mówimy o dużej zawartości kakao. W jej składzie znajdziemy magnez i wapń – składniki niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Tabliczka prawdziwej czekolady dostarcza nam energii, dlatego idąc w góry, warto zapakować choć jedną do plecaka. W tym słodkim przysmaku kryją się także witaminy z grupy B, A i E. Dzieci uwielbiają czekoladę, ale rodzice często ograniczają jej dawkowanie. Dostępne w sklepach wyroby zawierają dużo cukru i innych niezdrowych substancji, które w nadmiarze szkodzą zdrowiu. Ale to co dobre, wcale nie musi być niezdrowe. Rozwiązaniem jest domowa wersja czekolady, a właściwie kremu z czekoladą i orzechami. Taki produkt będzie wartościowy, jeśli tylko przygotujemy go sami. Gwarantujemy, że nie tylko najmłodsi, nie będą mogli mu się oprzeć.

Krem czekoladowy w wersji domowej

Składniki:

  • 200 g orzechów laskowych (łuskanych)
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 g cukru
  • 350 ml mleka skondensowanego
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki wanilii lub olejku waniliowego

Przygotowanie:

Łuskane orzechy laskowe prażymy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika, za pomocą ściereczki usuwamy skórkę z orzechów, która dzięki uprażeniu, powinna odejść bez problemu. Orzechy, połamaną czekoladę oraz cukier umieszczamy w naczyniu i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do garnka, dodajemy mleko, masło, olejek i podgrzewamy przez kilka minut, mieszając do połączenia składników. Następnie odstawiamy krem z ognia i przekładamy do słoika. Tak przygotowany, po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu. Krem czekoladowy idealnie nadaje się do pieczywa, naleśników, gofrów, tostów czy innych łakoci.

orzechy laskoweCzekoladowy, domowej roboty krem będzie doskonałą alternatywą dla gotowych produktów, dostępnych na sklepowych półkach. W przypadku alergii na orzechy, możemy przygotować krem z kakao i oleju kokosowego. Pamiętajmy, żeby upewnić się, czy osoby które zamierzają skonsumować przygotowany przez nas krem, nie mają alergii pokarmowej na któryś z użytych składników.

Katarzyna Antos