orzechy

Orzechy są często niedoceniane. Zawierają mnóstwo wartościowych składników i powinny znaleźć się w zdrowej diecie osób, które nie są na nie uczulone. Poznajmy zatem najzdrowsze, spośród wszystkich orzechów.

Orzechy – zdrowa przekąska

W alternatywie do niezdrowych słodyczy i słonych przekąsek, warto sięgnąć po orzechy. Ten rodzaj bakalii przyczynia się do naszego zdrowia. Nie musimy podawać ich żadnej obróbce termicznej Wystarczy sięgnąć po pyszne orzechy i po prostu je zjeść. Jednak spośród nich, możemy wybrać te, które rzeczywiście mają najwięcej bogatych składników.

Włoskie orzechy

Orzechy włoskie, tak jak ryby zawierają cenne kwasy omega 3. Działają one odżywczo na pracę mózgu i nerek, dlatego poleca się ich spożywanie osobom, które pracują umysłowo. Orzechy włoskie możemy stosować także przy bólu pleców i kolan. Pomagają także obniżyć poziom cholesterolu. Przygotowana z nich nalewka, pomoże na niestrawność żołądka.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe warto jeść przy anemii, ponieważ poprawiają jakość krwi. Wpływają korzystnie na układ nerwowy, śledzionę i żołądek. Polecane są chorym na cukrzycę, wątrobę i nerki.

Pistacje

Pistacje poprawiają ludzki metabolizm. Zawierają luteinę, która pozytywnie działa na nasz wzrok. Te bez dodatku soli, wzmacniają pracę jelit, nerek oraz oczyszczają krew.

Orzechy ziemne

Orzechy ziemne zaleca się w profilaktyce nowotworowej. Powinny znaleźć się w jadłospisie świeżo upieczonych matek, ponieważ zwiększają ilość produkowanego pokarmu. Osoby z problemami trądziku powinny ich unikać.

Orzechy nerkowca

orzechy

Ich spożywanie powinno być nawykiem tych, którzy pragną utrzymać piękny wygląd włosów i paznokci. Nerkowce regulują poziom cukru we krwi, więc są idealne dla chorych na cukrzycę. Stanowią także środek zapobiegawczy zawału serca oraz choroby wieńcowej. Usprawniają działanie mózgu i sprawdzają się w łagodzeniu stanów depresyjnych.

Orzechy mają wiele zalet. Spożywając je, z pewnością docenimy ich działanie. Jako przekąska czy dodatek do różnego rodzaju potraw, ubogacą ich smak i wzmocnią nasze zdrowie.

Katarzyna Antos