Arbuz to owoc, który króluje w sezonie letnim. Gdy tylko pojawia się w klepach, zachęca do kupna swoim wyglądem. Doskonale orzeźwia w ciepłe dni. Dlaczego warto jeść arbuzy? Co możemy z nich przygotować?
Arbuz – owoc idealny na letni czas
Owoc ten jest dostępny praktycznie na całym świecie. W Polsce nie rosną arbuzy, ale są transportowane z krajów, gdzie jest ich pod dostatkiem. Te egzotyczne owoce mają charakterystyczny wygląd. Arbuz należy do dyniowatych, a naturalnie występuje w Afryce Południowej. Same owoce są dość duże i ciężkie. Zawierają grubą skórę, w zielone paski, która skrywa zwykle czerwony lub żółty miąższ – w zależności od odmiany. Właśnie środek owocu jest jadalny. Składa się głównie z wody, więc doskonale orzeźwia w gorące dni. Arbuzy są popularnymi owocami w wielu krajach. My równie chętnie sięgamy po nie, gdy tylko temperatura wzrośnie.
Właściwości owocu
Arbuz praktycznie w całości składa się z wody, dlatego tak skutecznie gasi pragnienie nawet w najbardziej upalny dzień. Działa moczopędnie, więc polecany jest osobom, mającym problemy z nerkami. Jego czerwony miąższ zawiera likopen, czyli przeciwutleniacz, który oczyszcza organizm z toksyn oraz przeciwdziała nowotworom. Zapobiega także przedwczesnemu starzeniu się, co z pewnością jest ważne dla urody kobiet. Ponadto zawiera niewiele kalorii, więc idealnie sprawdzi się dla osób odchudzających się. Owoc usprawnia pracę układu pokarmowego, wzmacnia naczynia krwionośne oraz zapobiega wzrostowi złego cholesterolu. Tyle korzyści daje nam łatwo dostępny i niedrogi arbuz. Arbuz to nie tylko woda, ale także cenne minerały, które poprawiają wygląd cery, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu. Chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem oraz świetnie ją tonizują. Wyciąg z arbuza bywa składnikiem produktów kosmetycznych. Jedząc arbuzy w letni czas, zapobiegamy przegrzaniu naszego ciała.
Dania z arbuza
Sam owoc jest pyszny i nadaje się do spożycia. Z arbuzów możemy przygotować pyszne dania, które zachwycą dzieci i dorosłych. Arbuz nadaje się na składnik sałatek, nie tylko tych owocowych, ale również wytrawnych. Balans smaków może nas zaskoczyć. Orzeźwiający owoc to idealny dodatek do gofrów, lodów, czy innych deserów. Sprawdzi się w napojach takich jak lemoniada, drinki oraz koktajle owocowo-warzywne. W wydrążonej połówce owocu możemy podać poncz czy kolorową sałatkę. Arbuz korzystnie wpływa na laktację, poprawiając jej jakość, więc jest zalecany matkom karmiącym w sposób naturalny.
Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko często sięgać po zdrowego i pysznego arbuza, dzięki którym będziemy czuć się dobrze i wyglądać pięknie. Z chęcią zjedzą go dzieci oraz dorośli. Arbuz lepiej ugasi pragnienie niż gazowane i słodzone napoje, dlatego częściej starajmy się sięgać po takie dary natury.
Katarzyna Antos