mity żywieniowe

W sieci aż roi się od wspaniałych rad dotyczących żywienia i odchudzania. Co portal to lepsze porady, które w które często wierzymy. Wśród nich są te najgorsze, których absolutnie nie warto wdrażać w życie. Jakie są największe mity żywieniowe?

W kręgu mitów

Wymyślone informacje na temat diet mogą niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Niestety wierzymy we wszystko co przeczytamy na forach internetowych i innych tego typu miejscach w sieci. Słuchamy cennych porad przyjaciółek, zapominając, że każdy organizm może inaczej zareagować na wprowadzone zmiany, nowe produkty czy samą formę żywienia. Nie wszystko służy każdemu z nas, a cudowna dieta przyjaciółki, może się u nas zupełnie nie sprawdzić. Dziś przedstawiamy najczęściej powielane mity żywieniowe. Lepiej nie stosujcie tych założeń, a wszystkich chcących się odchudzać odsyłamy do dietetyka lub lekarza.

Nie jedz wszystkich posiłków

Myślenie typu nie zjem kolacji, to schudnę jest błędne. Pomijanie posiłków to niezbyt rozsądne rozwiązanie. Nawet jeśli chcemy się odchudzać. Moglibyśmy pomyśleć, że unikając śniadań czy kolacji wchłaniamy mniej kalorii, więc teoretycznie powinniśmy szybko schudnąć. Słowo „teoretycznie” jest tu kluczowe, ponieważ nasz organizm działa nieco inaczej. W takiej sytuacji przyzwyczaja się do większych przerw między posiłkami i dostarczane kalorie spala wolniej. Nie ma mowy o zgubieniu kilogramów przez tego typu głodzenie się. Grunt to racjonalna dieta składająca się z pięciu posiłków dziennie, które zaspokoją zapotrzebowanie energetyczne i witaminowe. W końcu nikt nie każe jeść nam na okrągło słodyczy czy smażonych, tłustych potraw. Wystarczy dopasować dania do naszych potrzeb i celów, które chcemy uzyskać, ale z tym najlepiej poradzi sobie dietetyk.

Unikaj tłuszczy

Tłuszcz źle się kojarzy, a jest to jeden z ważnych składników pokarmowych, których potrzebuje nasz organizm. Nie można z niego całkowicie zrezygnować. Nie każdy tłuszcz jest bowiem niezdrowy. Niektóre są wartościowe i wręcz pożądane w zdrowej diecie. Rośliny, ryby czy orzechy zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które zapobiegają wielu chorobom i wzmacniają nasz organizm. Działają pozytywnie na odporność czy pracę mózgu. Odstawiamy więc tylko te produkty, które mają w sobie szkodliwe tłuszcze, jak np. fast foody. Zamieniamy je na ryby morskie, awokado oraz inne zdrowe jedzenie.

Zrezygnuj z połączenia białek i węglowodanów

Białka i węglowodany to kolejne po tłuszczach substancje, których domaga się ludzki organizm. Organizm radzi sobie z ich trawieniem, więc wszelkie informacje o odwrotnym działaniu nie są prawdziwe. Gdy spożywamy węglowodany, organizm produkuje insulinę, a ta z kolei pracuje przy trawieniu białka. Wszystko działa jak należy i żadna dieta białkowa czy tym podobna tego nie zmieni. Takim mitom szczerze dziękujemy.

Głodówka zdziała cuda

żywieniePewnie niejedna osoba czytająca ten tekst słyszała o głodówce, być może nawet je stosowała. Głodówki są reklamowane jako doskonały sposób na oczyszczanie i zgubienie kilogramów. Głodząc się przez kilka dni rzeczywiście zauważymy spadek wagi, ale będzie to redukcja mięśni, nie tkanki tłuszczowej. Tak drastyczny krok skutkować będzie złym samopoczuciem, osłabieniem organizmu, bólami głowi i innymi nieprzyjemnymi objawami. Głodówki nigdy nie przeprowadzamy bez konsultacji i kontroli lekarza, ponieważ możemy sobie poważnie zaszkodzić.

Katarzyna Antos