Nic takie nie działa dla ochłody, jak pyszne lody. Produkty dostępne w sklepach niekoniecznie są zdrowe, dlatego lody możemy przygotować samodzielnie. Zdrowe lody domowe z pewnością zaskoczą nas swoim smakiem, a ich wykonanie będzie okazją do doskonałej i smacznej zabawy.
Lody, lody dla ochłody
Latem chętnie sięgamy po lody, które przyjemnie chłodzą nas w gorące dni. Zimna temperatura sprawia, że organizm zaczyna efektywniej pracować, przez co jedzenie lodów może przyczynić się do spalania kalorii. Lody bez żadnych słodkich dodatków nie są wrogami pięknej sylwetki. Możemy się nimi spokojnie zajadać. Niestety często wybieramy te, które podawane są z czekolada, polewami czy posypkami. Taka wersja chłodnego deseru jest prawdziwą bombą kaloryczną, kilkakrotnie przewyższającą zwykłą gałkę lodów. Innym problemem są alergie pokarmowe. Składniki lodów, jak laktoza, chemiczne barwniki, czekolada czy owoce, mogą uczulać. Nie musimy jednak rezygnować z przyjemności jedzenia lodów. Wystarczy, że przygotujemy je sami, dobierając takie składniki, które na pewno nas nie uczulają. Niech nasze propozycje inspirują do stworzenia własnych, domowych i zdrowych lodów.
Lody z nasionami chia
Składniki:
-
- 3 płaskie łyki nasion chia
- 0,15 l mleka sojowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 awokado
- 2 łyżeczki chlorelli
- banan
- 150 g arbuza
Przygotowanie:
Nasiona chia zlewamy mlekiem i 2 łyżkami syropu klonowego. Mieszamy i czekamy aż zgęstnieje. Awokado obieramy, blendujemy z chlorellą i resztą syropu. Arbuza zaś blendujemy z bananem. Wszystkie trzy części lodów nakładamy kolejno do pojemników na lody lub opakowań np. po jogurcie. Lody mrozimy przez noc, rano będą gotowe do jedzenia.
Truskawkowo-jogurtowe
Składniki:
- 300 g truskawek
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Składniki miksujemy razem i następnie mrozimy w zamrażalce przez 1,5 godziny.
Lody malinowe
Składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 2 szklanki mrożonych malin
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, by lody uzyskały kremową konsystencję. Przekładamy je do pojemnika i mrozimy.
Lody z kiwi
Składniki:
- 10 owoców kiwi
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Owoce kiwi obieramy i blendujemy. Następnie miksujemy je razem z sokiem z limonki i syropem. Przekładamy do pojemników na lody i mrozimy przez co najmniej godzinę.
Kokosowe lody
Składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 2 szklanki malin
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Składniki, oprócz owoców, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż się połączą. Gotową masę przekładamy do pojemników na lody i chłodzimy przez godzinę. Po godzinie dodajemy do masy maliny i miksujemy ją. Lody ponownie mrozimy przez 6 godzin.
Katarzyna Antos