Wiosna przyniosła nam mnóstwo barwnych roślin. Kwitną drzewa i krzewy, a trawniki pięknie się zazieleniły. Bogactwo natury możemy wykorzystać dla zdrowia. Które wiosenne rośliny kryją w sobie cenne właściwości?
Wiosenne bogactwo
Łąki i zielone skwery kryją w sobie wiele roślin, które z powodzeniem zastąpią nam suplementy. Rośliny w tym także kwiaty, nadają się niekiedy do spożycia. Pomagają w leczeniu różnych dolegliwości. Działają skutecznie, ale przede wszystkim bezpiecznie i naturalnie. W dobie chemicznych substancji coraz chętniej sięgamy po tego typu rozwiązania prosto z natury. Wiosna jest okresem, w którym rośliny zaczynają kwitnąć, a świeże i młode liście czy kwiaty są często bardziej wartościowe. Które z nich wspomogą nasze zdrowie? Podpowiadamy, za czym rozejrzeć się podczas wiosennego spaceru!
Magnolia
Kto by pomyślał, że magnolia posiada właściwości lecznicze. Pąki kwiatów były wykorzystywane już w dawnej medycynie chińskiej. Wykorzystywano je na nieżyt nosa czy zapalenie zatok. Roślinę suszono, mielono na proszek i przygotowywano herbatę. Napar z magnolii to także specyfik na dolegliwości związane z menopauzą, więc panie w okresie przekwitania mogą go wypróbować. Magnolia pomoże na katar i bezsenność. Złagodzi także stany nerwowe. Najlepiej pić ją co kilka dni, ponieważ przyjmowana zbyt często, prowadzi do zawrotów głowy.
Mniszek lekarski
Wszyscy znamy tę roślinę, która powszechnie uznawana jest za chwast. Wyrasta wszędzie, gdzie znajduje się choć kawałek zielonej przestrzeni. Mniszek lekarski prezentuje nam żółte kwiaty, które przekwitając tworzą dmuchawce, unoszone przez wiatr. To właśnie charakterystyczne żółte kwiaty są wartościowe, szczególnie na problemy z drogami moczowymi. Ale możemy wykorzystać je również na infekcje dróg oddechowych, najlepiej w formie syropu. Kwiaty gotujemy z cytryną i cukrem. Na problemy z niestrawnością mniszek sprawdzi się idealnie. Warto zaznaczyć, że właściwości zdrowotne posiadają nie tylko kwiaty, ale również korzenie rośliny.
Czarny bez
W maju kwitną nie tylko bzy, czyli pachnące lilaki lecz także czarny bez. Roślina jest znana w ziołolecznictwie jako środek na gorączkę czy kaszel. Sprawdzi się przy przeziębieniu i grypie. Kwiaty są najlepszym źródłem substancji leczniczych. Zbieramy je od maja do lipca, koniecznie z samego rana. Możemy płukać naparem z rośliny gardło, przygotować syrop, nalewkę czy okłady na zapalenie spojówek. Kwiaty nadają się także do spożycia. Usmażone w cieście naleśnikowym będą zdrowym i ciekawym daniem.
Wiosenne rośliny mogą zastąpić nam leki i suplementy dostępne w aptekach. Pamiętajmy, by zbierać je z dala od ruchliwych ulic, gdzie jest najwięcej spalin i innych zanieczyszczeń. Zawsze dokładnie oczyśćmy je przed przygotowaniem naparów czy innych specyfików leczniczych. Uważajmy na te kwiaty czy krzewy, których nie znamy. Zbierajmy więc tylko te zioła, które jesteśmy w stanie rozpoznać i prawidłowo wykorzystać.
Katarzyna Antos