Sezon na truskawki już się rozpoczął. Owoce są pyszne i nie wyobrażamy sobie bez nich letnich dni. Truskawki to także znany alergen pokarmowy. Jak się z nimi obchodzić?
Pyszne i zdrowe truskawki
Na rynku coraz więcej truskawek, ponieważ słoneczna pogoda sprzyja ich dojrzewaniu. Ceny nie są i nie będą jednak niskie, ponieważ truskawek będzie mniej ze z względu na tegoroczne przymrozki. Owoce są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin z grupy B czy A, a ponadto dużą ilość witaminy C. Soczyste truskawki są źródłem minerałów, dostarczą nam magnezu, potasu, wapnia czy żelaza. Jedząc truskawki zapobiegamy anemii i wzmacniamy kości. Chronią nas również przed nowotworami, ponieważ są źródłem kwasów elegonowych. Mają w sobie niewiele kalorii, więc są polecane jako składnik diet odchudzających. Doskonale oczyszczają organizm i cerę, dzięki właściwościom bakteriobójczym.
Mogą uczulać
Truskawki mimo swoich właściwości zdrowotnych i smaku są alergenami. Mogą uczulać, powodując zmiany skórne w postaci wysypki skórnej czy pokrzywki. Alergia na truskawki może objawić się także biegunkami. Owoce zawierają salicylany, które uczulają, dlatego osoby uczulone na ten alergen powinny unikać ich spożycia. Zanim pierwszy raz podamy truskawki naszym dzieciom, wykonajmy testy alergiczne. Obserwujmy zachowanie organizmu po zjedzeniu owoców, a w razie niepokojących sygnałów udajmy się do lekarza. Jeśli możemy ze spokojem cieszyć się smakiem truskawek, wybierajmy te czerwone i pachnące. Dobrze wpływają na poprawę nastroju, więc warto wprowadzić je do diety.
Jak się z nimi obchodzić?
Czerwone owoce najlepiej przechowywać w drewnianych skrzynkach lub koszyczkach, ponieważ wtedy mogą swobodnie oddychać. Zamykając je w plastikowych pojemnikach odcinamy dopływ powietrza, przez co szybciej pleśnieją. Możemy trzymać je w lodówce, choć nie przetrwają w niej długo i zdecydowanie lepiej smakują jako świeże owoce. W lodówce przechowujemy nieumyte truskawki razem z szypułkami. Jak wiemy, truskawki mogą mieć na sobie zanieczyszczenia, głównie ziemię, dlatego należy je oczyścić. Owoce myjemy tuż przed zjedzeniem, razem z szypułkami. W innym wypadku wchłoną wodę i stracą swój wyjątkowy smak. Owoce najlepiej myć w letniej wodzie, która dokładnie usunie ziemię. Nie jedzmy truskawek od razu po wyciągnięciu z lodówki. Pozwólmy im nabrać temperatury otoczenia, wtedy będą lepiej smakowały.
Z owoców warto przygotować domowe przetwory, jak dżemy, soki, muzy czy kompoty. Zachwycają swoim smakiem nawet bez dodatku cukru, więc warto zachować go na zimowy czas. Pamiętajmy, że sezon na truskawki jest dość krótki, więc póki możemy cieszmy się ich właściwościami.
Katarzyna Antos