sprawdzone-przepisy-na-ciasta-bez-glutenu

Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać konieczności rezygnacji z pysznych ciast. Nasze, sprawdzone przepisy na ciasta bezglutenowe, pozwolą na udane i zdrowe wypieki.

Produkty bez glutenu

Gluten znajduje się przede wszystkim w mące, która jest podstawowym składnikiem wielu ciast. W przypadku diety bezglutenowej, wystarczy zastosować do pieczenia produkty, które nie zawierają tego alergenu. Wśród nich znajdziemy kukurydzę, ryż czy słodkie owoce. Naturalne i zdrowe składniki pomogą nam w przygotowaniu bezglutenowych ciast.

Sprawdzone przepisy na ciasta bezglutenowe

Osoby na diecie, która nie zawiera produktów z glutenem, również mogą cieszyć się smakiem pysznych wypieków. Sprawdzone przepisy na ciasta bezglutenowe umożliwią stworzenie słodkości, które zachwycą nie tylko alergików.

Ciasto orzechowo-marchewkowe

Składniki:
400 g marchewki
200 g zmielonych orzechów
200 g zmielonych migdałów
200 g cukru
60 g skrobi ziemniaczanej
8 jajek
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Polewa kakaowa:
125 g cukru pudru
20 g kakao
3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę myjemy, ścieramy jej skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy razem migdały, orzechy, skrobię i cynamon. Oddzielamy żółtka od białek i miksujemy żółtka razem z cukrem. Dodajemy kolejno marchew, mieszankę orzechów, skórkę oraz sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i łączymy delikatnie z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez około godzinę. Upieczone i wystudzone ciasto możemy polać przygotowaną polewą lub posypać cukrem pudrem.

Bezglutenowe ptysie

bezglutenowe-ptysie

Składniki:
150 g mąki bezglutenowej
100 ml mleka
150 ml wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
600 g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mleko, wodę, sól oraz masło zagotowujemy. Dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając na ogniu. Ciasto odstawiamy, jeśli wszystkie składniki tworzą jednolitą masę i odchodzą od dna garnka. Do ciepłej masy dodajemy po jednym jajku, miksując je. Odstawiamy na 30 minut. Wystudzone, przekładamy do szprycy z ozdobną końcówką w kształcie rozety/gwiazdki i formujemy na blaszce wyłożonej papierem rozetki. Wielkość zależy od nas. Pieczemy przez około 30 minut w 220 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier. Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowo-ryżowe z owocami

Składniki:
1,5 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
2 jajka
1,5 szklanki truskawek
Przygotowanie:
Mąkę ryżową możemy kupić lub przygotować samodzielnie, mieląc dokładnie ryż. Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy z cukrem. Dodajemy masło oraz jogurt i stopniowo mąkę. Łączymy wszystkie składniki na gładką masę. Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem. Na jego wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.