alergia-na-kakao

Czekoladowy, mleczny napój uwielbiają nie tylko najmłodsi. Mowa oczywiście o kakao. Co zrobić, gdy pojawia się alergia na kakao – jakie są jej objawy?

Kakao – smak dzieciństwa

Kakao to napój, przygotowywany ze sproszkowanego kakao i mleka. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Czekoladowy napój często podawany jest dzieciom na śniadanie, dostarczając im porcję niezbędnych składników odżywczych i witamin. Pyszne kakao niestety jest silnym alergenem pokarmowym. Z tego względu, nie zaleca się podawania go dzieciom, przed ukończeniem pierwszego roku życia. Dodatkowo, uczulać może mleko, na którego bazie przygotowuje się kakaowy napój.

Alergia na kakao

Kakao jest składnikiem wielu czekoladowych wyrobów. Samodzielnie także stanowi alergen. Spożycie tego produktu może objawić się wysypką i krostkami na twarzy oraz innych częściach ciała. Jeśli osoba uczulona jest także na mleko i wypiła przygotowane z nim kakao, objawy mogą być nasilone i dotyczyć także układu pokarmowego. Ten typ uczulenia nie wymusza jednak całkowitej rezygnacji z pysznego napoju. Przyczyny uczulenia mogą tkwić w białku mleka krowiego. Warto zastąpić je mlekiem sojowym lub wodą. Przygotowana ,mikstura będzie równie dobrze smakować, a nas nie uczuli. W sklepach dostępne są specjalne produkty gotowe, dla małych dzieci. Kakao w kartonikach może okazać się bezpieczne. Zanim jednak podamy je dziecku, dokładnie sprawdźmy skład zakupionego produktu.

Składnik wielu produktówkakao

Kakao to podstawowy składnik wielu produktów. Jednym z nich jest uwielbiana czekolada. Choć ta, która ma największą zawartość kakao – najlepiej gorzka, jest bardzo zdrowa, przez zawartość magnezu, może być powodem reakcji alergicznych. Sproszkowane kakao jest także składnikiem ciast czy gotowych mieszanek. Znajdziemy je w batonikach, polewach, lodach i innych produktach czekoladowych. Przy ostrej alergii na kakao zaleca się unikanie wszelkich produktów spożywczych, które je zawierają. Kakao to także składnik kosmetyków. Masło kakaowe jest bardzo odżywczą substancją, co wykorzystują producenci. Kosmetyki z jego składem także mogą nas uczulić.

Lubiane kakao może powodować alergie. Aby uniknąć niechcianych reakcji alergicznych zachowajmy rozsądek, szczególnie przy podawaniu kakao dzieciom.