Alternatywą dla świątecznych pierniczków są kruche ciasteczka. Będą stanowiły pyszny dodatek do kawy, czekolady czy herbaty w świątecznym stylu.
Domowe wypieki
Nic tak nie pobudza apetytu jak zapach ciasteczek unoszący się w domu. Kruche ciasteczka możemy upiec zarówno tydzień , dwa czy dzień tuż przed samymi Świętami. Nie poświecimy na nie zbyt wiele czasu, a efekt będzie zachwycający. Delikatne ciasteczka w świątecznych kształtach możemy powiesić na choinkę. Będą niezwykle pyszną dekoracją, której nie oprze się żaden łasuch. Nasz sprawdzony przepis ułatwi nam przygotowanie świątecznych wypieków w postaci kruchych ciasteczek. Do ich pieczenia warto zaangażować dzieci, które z wielką radością pomogą nam w ich robieniu i późniejszym zjadaniu.
Przepis na kruche ciasteczka
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
200 g masła lub margaryny
cukier waniliowy
szczypta soli
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły. Margarynę kroimy i dodajemy do suchych składników. Możemy dodać do ciasta 2 łyżki śmietany. Następnie zagniatamy cisto do momentu, aż będzie odklejało się od palców. W trakcie wyrabiania, możemy dodać w razie potrzeby mąki. Po tej czynności możemy schłodzić ciasto w lodówce przez 30 minut, zawijając je wcześniej w folię spożywczą. Gotowe ciasto wałkujemy na cienki placek. Foremki maczamy w mące i wykrawamy ciasteczka. Układamy je w odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, co da nam złoty kolor. Kruche ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 10-15 minut. Gotowe i wystudzone ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować je w prawdziwie świątecznym stylu. W tym celu warto przygotować lukier z cukru pudru, ciepłej wody i soku z cytryny. Ozdobione lukrem ciastka możemy posypać pokruszonymi orzechami, kolorową posypką czy rodzynkami. Innym rozwiązaniem jest udekorowanie jadalnymi pisakami do wypieków i ozdobami w kształcie gwiazdek, choinek czy płatków śniegu.
Świąteczne ciasteczka najefektowniej prezentują się w kształcie gwiazdek, choinek, serc, ciasteczkowych ludzików, domków, mikołajów czy śnieżynek. Tak przygotowane ciasteczka warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale nie gwarantujemy, że przetrwają do Świąt. Chyba, że dobrze schowamy je przed małymi i dużymi łakomczuchami.
Katarzyna Antos