alergia pokarmowa

Alergia to nie tylko ciągłe kichanie czy wysypka, to także znacznie poważniejsze objawy. Kiedy alergia pokarmowa jest naprawdę groźna?

Alergia pokarmowa i jej objawy

Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na substancje, zawarte w produktach pokarmowych. Jej typowe objawy dotyczą głównie układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry. Uczulenie tego typu bardzo często jest rozpoznawane u dzieci, także niemowląt. Przy łagodnej postaci alergii pokarmowej nie ma powodów do niepokoju. Ale jak się okazuje, dość silne i nagłe objawy mogą być dla alergika bardzo niebezpieczne. Kiedy alergia pokarmowa jest naprawdę groźna?

Wstrząs anafilaktyczny

Nawet niewielka ilość alergenów, w przypadku osób uczulonych,może wywołać silne i nagłe objawy alergii pokarmowej. Tego typu uczulenia zawsze niesie ryzyko anafilaksji. Wstrząs anafilaktyczny to zespół ogólnoustrojowych objawów alergii, który jest groźny dla życia i zdrowia osoby uczulonej. Objawy wstrząsu mogą objąć cały organizm człowieka, ujawniając się jako duszności, gorączka, wymioty oraz spadek ciśnienia tętniczego krwi. Na skutek wstrząsu, alergik może stracić przytomność czy przestać oddychać. Problemy z oddechem są zwykle skutkiem obrzęku dróg oddechowych.

Przy wstrząsie nie ma żartów, to najbardziej niebezpieczny objaw alergii, który wymaga natychmiastowej pomocy. Osobie, która doznała wstrząsu trzeba odciąć dostęp do alergenu, który go wywołał. Groźna reakcja alergiczna może prowadzić do śmierci alergika. Pacjentowi aplikuje się więc adrenalinę. Podana domięśniowo natychmiast łagodzi objawy wstrząsu. Osoby, które przeżyły wstrząs anafilaktyczny oraz te, znajdujące się w grupie ryzyka, zwykle noszą przy sobie adrenalinę. W innym wypadku, świadek wstrząsu powinien jak najszybciej ułożyć pacjenta w bezpiecznej pozycji i wezwać pogotowie ratunkowe.

Śmierć z powodu alergii

pokarmowaW medycynie opisano nie jeden przypadek śmierci, z powodu alergii. Przyczyną bywają właśnie alergeny pokarmowe i nagłe reakcje alergiczne, takie jak wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej uczulają takie alergeny pokarmowe jak owoce morza, ryby, orzeszki ziemne, mleko oraz ziarna zbóż. Osoby z silnym uczuleniem muszą zwracać szczególną uwagę na to co jedzą, zwłaszcza jeśli pokarm nie został przez nich przygotowany. Kolacja w nowej restauracji może zakończyć się wizytą w szpitalu, dlatego lepiej pytać o dokładny skład polecanych dań.

Katarzyna Antos