Jak zapewnić prawidłową pracę jelit?

Jak zapewnić prawidłową pracę jelit

Zdrowe jelita wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. W związku z tym warto już dziś zadbać o ich zdrowie. Jak zapewnić prawidłową pracę jelit? O czym należy pamiętać?

Mikroflora jelitowa i jej znaczenie

To, jak funkcjonują nasze jelita, zależy od zasiedlającej je mikroflory. Zazwyczaj o bakteriach, wirusach i grzybach myślimy wyłącznie w negatywnym kontekście. Kojarzą nam się z czynnikami, które wywołują różne groźne choroby. Tymczasem większość drobnoustrojów nie posiada potencjału chorobotwórczego. Takie właściwości wykazuje tylko 2% wszystkich mikroorganizmów.  Bakterie, wirusy i grzyby, które zasiedlają nasze jelita zazwyczaj wpływają korzystnie na ich funkcjonowanie. Problem pojawia się, gdy stosunki ilościowo-jakościowe zostaną zachwiane i zaczynają dominować drobnoustroje chorobotwórcze.

Jaką rolę odgrywają bakterie w jelitach?

Bakterie w jelitach pomagają nam w trawieniu różnego rodzaju produktów spożywczych. Dzięki enzymom produkowanym przez niektóre mikroorganizmy jesteśmy w stanie rozłożyć pewne substancje, które przyjmujemy wraz z pokarmem. Mało tego, bakterie syntetyzują też witaminy, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Bakterie kwasu mlekowego w jelitach

Na szczególną uwagę zasługują bakterie kwasu mlekowego. Wytwarzają one wspomniany kwas mlekowy, który obniża pH w naszych jelitach, hamując tym samym rozwój potencjalnych patogenów, które lepiej czują się przy wyższym odczynie. Jak się okazuje, naszym największym sprzymierzeńcem w walce z potencjalnymi patogenami są dobre bakterie.

Dieta zapewniająca prawidłową pracę jelit

Aby dobre bakterie mogły namnażać się w naszych jelitach, muszą mieć dostarczane szereg cennych substancji odżywczych i błonnik. Kluczową rolę w zapewnieniu prawidłowej pracy jelit odgrywa nasza codzienna dieta. Nie może w niej zabraknąć owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych zasobnych w błonnik.  Jednocześnie należy zrezygnować ze spożywania żywności wysoko przetworzonej, w których skład wchodzą konserwanty. Uśmiercają one bowiem także dobre bakterie kwasu mlekowego obecne w naszych jelitach. Niestety, konserwanty nie działają wybiórczo.

Nadużywanie antybiotyków to pierwszy krok ku problemom trawiennym

Przy poważnej infekcji bakteryjnej nie obejdzie się bez antybiotyku. Warto jednak pamiętać, by nie sięgać po tego typu leki na własną rękę. Zawsze trzeba wybrać antybiotyk do końca, zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie przerywamy kuracji w trakcie, gdy poczujemy się lepiej. Niestety, wiele osób tak robi, w rezultacie choroba pozostaje niedoleczona, antybiotykooporność wśród bakterii narasta, a taka osoba ma w zapasie kilka tabletek, po które sięga przy zwykłym katarze. Pamiętajmy, że antybiotyk wyjaławia przewód pokarmowy i sprzyja namnażaniu w nim potencjalnych patogenów. Jednoczesnie nie działa on na wirusy, które wywołują przeziębienie czy grypę.

Mleczne wyroby fermentowane i kiszonki

Żywe bakterie kwasu mlekowego znajdziemy w mlecznych napojach fermentowanych takich jak kefir, jogurt czy maślanka. Bogate źródło tych dobrych drobnoustrojów stanowią też kiszonki, w tym ogórki kiszone i kapusta kiszona. Warto włączyć te produkty do swojej codziennej diety.

Prawidłowy skład mikroflory jelit to mniejsze ryzyko alergii

Alergia pokarmowa czy skórna częściej występuje u osób, które mają zaburzenia ilościowo-jakościowe w składzie mikroflory jelit. Jeśli zasiedlimy je dobrymi szczepami bakterii kwasu mlekowego, nasza bariera jelitowa ulegnie uszczelnieniu, a ryzyko wystąpienia reakcji uczuleniowej znacznie spadnie.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Alergie pokarmowe 2021