fasolka szparagowa

Trwa sezon na fasolę szparagową, która jest bardzo smacznym warzywem strączkowym. Możemy przygotować ja na wiele sposób. Fasolka szparagowa w wielu odsłonach z pewnością was zachwyci.

Fasolka szparagowa – smak lata na talerzu

Czy wiecie, że fasolka szparagowa to w zasadzie niedojrzała forma fasoli? W młodych strączkach nie wykształciły się jeszcze ziarna. Fasola jest delikatna w smaku i idealnie nadaje się do przygotowania letnich dań obiadowych czy przystawek. Możemy przechowywać ją w temperaturze nie wyższej niż ok. 10 stopni. Wytrzyma w niem maksymalnie tydzień. Najczęściej gotujemy fasolkę w osolonej wodzie. Podczas tej czynności zabijamy toksyczne związki, które zawiera to sezonowe warzywo. Dlatego fasolki szparagowej nigdy nie należy spożywać na surowo. Oczywiście istnieje możliwość jej zamrożenia. Wtedy będziemy cieszyć się smakiem lata także zimą czy jesienią. Fasolka ma dużo witamin, więc warto włączyć ją do letniej diety, przygotowując z niej pyszne potrawy.

Curry z fasolką

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100g marchwi
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 opakowanie makaronu chińskiego
  • curry
  • sól, pieprz
  • olej
  • limonka

Przygotowanie:

Pierś kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Marchew obieramy i kroimy w paski. Fasolkę oczyszczamy, kroimy w 2 cm kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Makaron zalewamy wodą by napęczniał. W 30 ml wody mieszamy curry, sól i pieprz. Mięso smażymy na oleju i następnie dodajemy do niego warzywa, łącznie z odsączoną fasolką. Całość łączymy z makaronem i przyprawami. Dusimy chwilę na ogniu, wykładamy na talerze i skrapiamy sokiem z limonki.

Naleśniki z fasolką szparagową

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • olej
  • sos tatarski
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

Z wody, mleka, jajek i mąki przygotowujemy ciasto na naleśniki. Następnie smażymy naleśniki. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy. Podsmażamy ją na maśle i doprawiamy do smaku. Wykładamy na naleśniki, polewamy sosem i ozdabiamy posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 250 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • świeży koperek
  • sólfasolka
  • przyprawa w płynie

Przygotowanie:

Fasolkę oczyszczamy, kroimy i gotujemy razem z solą i przyprawą w płynie. Odcedzamy fasolkę i łączymy z odcedzonym tuńczykiem. Dodajemy do sałatki posiekany koperek i podajemy.

Katarzyna Antos