owoc

Zielone awokado spotkamy w każdym sklepie spożywczym. Pokochaliśmy ten owoc, który na stale zagościł w zdrowej kuchni. Nie wszyscy znają cenne właściwości, którymi może pochwalić się owoc. Dlaczego warto jeść awokado? Spieszymy z wyjaśnieniami!

Awokado – wartościowy owoc

Awokado, pochodzące z Ameryki jest prawdziwym bogactwem substancji odżywczych. W wielu dietach znajdziemy awokado, jako jeden z zalecanych składników. Owoc jest bardzo kaloryczny. Średni owoc będzie miał w sobie ponad 400 kcal, czyli o wiele więcej niż banan, także uznawany za kaloryczny. Jest źródłem tłuszczu, więc idealnie nadaje się jako zamiennik masła. Jest znacznie zdrowszy niż inne tłuszcze, ponieważ zawiera kwas oleinowy. Związek pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Działa także profilaktycznie, chroniąc przed nowotworami – raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. Jego zdrowe tłuszcze chronią serce, więc awokado jest polecane tym,którzy mają problemy z sercem. Ale znany owoc to także źródło wielu witamin. Znajdziemy w nim takie witaminy, jak A, B, C oraz E. Oprócz tego potas, kwas foliowy i luteinę, która poprawia wzrok. Jedzenie awokado dobrze wpływa na układ nerwowy i prawidłowy rozwój płodu, u kobiet w ciąży. Mogą jeść go osoby, które są na diecie i prowadzą aktywny tryb życia, tym bardziej, że pomysłów na przyrządzenie owoców jest całe mnóstwo.

Awokado a alergia

Nasuwa się pytanie, co z alergią na awokado? Czy owoc może uczulać? Alergia na awokado może wystąpić u osób uczulonych na lateks. Fachowo mowa o zespole lateksowo-owocowym. Alergeny zawarte w lateksie, wykorzystywany m.in. do produkcji rękawiczek, są podobne jak te obecne owocach, takich jak awokado czy banany. Stąd możliwe reakcje alergiczne. Tego typu alergia krzyżowa może objawić się pokrzywką, innymi problemami skórnymi czy nawet pokarmowymi, jak bóle brzucha oraz biegunki. W niektórych przypadkach mogą pojawić się objawy astmatyczne lub wstrząs anafilaktyczny, ale tylko przy bardzo silnej postaci alergii.

Z czym jeść awokado?

dlaczego warto jeść awokadoWiele osób unika awokado, bo zwyczajnie nie wie jak je przygotować, z czym zestawić, by uzyskać pełne smaku, wartościowe i zdrowe danie. Sam owoc nie jest zbyt smaczny, jego smak może wydawać się mdły i nijaki. Jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami, docenimy jego potencjał. By owoc nie ściemniał, zaraz po obraniu należy skropić go sokiem z cytryny. Wraz z solą i jajkiem, idealnie sprawdzi się na kanapki. Pokrojony w kostkę, wzbogaci smak sałatki. Jest składnikiem guacamole i przeróżnych past do pieczywa. Ogólnie najlepiej jeść go na zimno, ponieważ po obróbce termicznej staje się gorzkie w smaku. W polskich dyskontach spożywczych bez problemu dostaniemy owoc awokado. Wybierajmy te, które są dojrzałe. Świeże awokado zachwyci nas swoim smakiem, jeśli tylko wprowadzimy je do diety. Owoc możemy wykorzystać do przygotowania zdrowych koktajli czy dipów.

Warto jeść awokado, ze względu na jego wartości odżywcze. Zdrowe tłuszcze i witaminy wpłyną nie tylko na nasze zdrowie, ale także urodę. Awokado jest składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnym, co także powinno być dobrym argumentem, opowiadającym za sięgnięciem po ten owoc. Jedzmy więc awokado, korzystając w pełni z jego możliwości.

Katarzyna Antos