dieta low carb

Nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile różnych diet istnieje na rynku dietetycznym. Każdy z jadłospisów ma swoje produkty oraz zalecenia. Podobnie jak dieta low carb. Na czym polega i czy warto ją stosować?

Low carb – sposób na odchudzanie

Zrzucenie zbędnych kilogramów to dla wielu osób prawdziwe wyzwanie, a wręcz katorga. Zmieniają diety, dy nie widzą efektów lub zniechęcają się już na wstępnie. Poddają się szybciej, niż w ogóle zaczęli właściwą walkę. Na efekty diety potrzeba odrobiny czasu i dużo wytrwałości. Niektóre są skuteczne, inne mniej. Do tej pierwszej grupy zalicza się dieta low carb, która zyskała popularność właśnie dzięki możliwości zgubienia kilogramów. Dodatkowo dostarcza energii, co jest ważne w procesie odchudzania. Będąc na diecie zwykle czujemy się zmęczeni i ciągle głodni. Dlaczego jeszcze warto stosować taką dietę redukcyjną?

Założenia diety

Dieta low carb opiera się na małej ilości węglowodanów. Energię mają dostarczyć nam tłuszcze. Na zdrowie wychodzi to nie tylko sylwetce, ale również pracy mózgu. Zasady diety nie są zbyt wymagające. Ten rodzaj diety to nie chwilowe odchudzanie, ale zmiana żywienia na długi czas. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie otrzymać efekty. Organizm będzie w stanie przyzwyczaić się do takiej formy żywienia w ciągu kilku lub kilkunastu miesięcy. Węglowodany nie mogą stanowić więcej niż ok. 15%. W diecie redukcyjnej nie można pominąć białka. Nie ma przy tym znaczenia, czy uprawiamy sport, czy nie, choć podczas odchudzania aktywność fizyczna jest wskazana. Najlepszym źródłem białka są jajka, więc powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Za dobre samopoczucie i energię są odpowiedzialne tłuszcze, ale tylko te dobrej jakości. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę układu nerwowego, więc zaleca się jadanie ryb, takich jak łosoś. Gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu regulują warzywa, możemy jeść ich jak najwięcej. Mała ilość węglowodanów może przyczynić się do spadku cennych substancji, dlatego osoby na diecie low carb powinny przyjmować suplementy witaminowe lub ich naturalne odpowiedniki. Zaczynając dietę, stopniowo zmniejszamy ilość węglowodanów, by organizm przyjął zmiany.

Efekty diety low carb

Dieta jest bezpieczna. Nie musimy obawiać się skutków ubocznych, co zwykle przeraża osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów. Przy zastosowaniu się do wszystkich zaleceń diety, po kilku tygodniach można zauważyć spadek masy ciała. Jednak warunki w jakich się on odbywa, są dla organizmu bezpieczne. Najlepiej połączyć dietę low carb z aktywnością fizyczną. Regularne treningi i redukcja mogą dać nam niesamowite efekty w dość krótkim odstępie czasu. Spada masa tłuszczowa, ale skóra pozostaje wciąż w zdrowym stanie. Nie zmienia się jej elastyczność, wręcz przeciwnie, jest lepiej ukrwiona i piękniejsza. Tylko u osób, które wcześnie nie spożywały zbyt dużej ilość zdrowych tłuszczy, może wystąpić ospałość czy bóle brzucha. Dieta jest szczególnie polecana osobom, które trenują lub chorują na cukrzycę.

low carbPosiłki przygotowane według diety low carb nie są skomplikowane. Należy tylko pamiętać o odpowiedniej ilości składników odżywczych, czyli białka, tłuszczy i węglowodanów. Przechodząc na dietę redukcyjna, w naszej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: olej kokosowy, oliwa z oliwek, awokado, nabiał, olej sezamowy, tłuste ryby, jajka oraz warzywa.

Katarzyna Antos