W celu doprowadzenia do tego, aby materiał z konopi siewnych wydzielił aktywne substancje niezbędne jest podgrzewanie go w wysokiej temperaturze. Taki proces nazywany jest dekarboksylacją. Jeśli chce się wykorzystać wszystkie substancje aktywne dostępne w materiale, gdy zamierza się susz z konopi siewnych waporyzować niezbędne jest przeprowadzenie procesu dekarboksylacji.
Waporyzacja suszu
Susz z konopi siewnych może być spożywany na różne sposoby. Obejmuje to między innymi:
– przygotowanie z niego naparów,
– dodawanie do potraw,
– palenie (nie jest to polecana metoda),
– waporyzację (najpopularniejsza metoda).
Przy braku dekarboksylacji najlepszym sposobem wykorzystania w pełni suszu CBD jest waporyzacja. W specjalnych urządzeniach można podgrzać materiał przy wykorzystaniu bardzo dużych temperatur. W ten sposób z materiału wydobywane są wszystkie składniki aktywne, co daje oczywiście największe korzyści zdrowotne. Nieco gorszym rozwiązaniem jest palenie suszu i jest to znacznie mniej preferowany sposób wykorzystywania suszu CBD. Jednak wiele osób nie preferuje ani palenia, ani waporyzacji. Wówczas pozostaje korzystanie z wykorzystania suszu w potrawach czy też w naparach.
Dlaczego dekarboksylacja jest taka ważna?
Generalnie spożywanie suszu konopnego jest w stanie przynieść wiele korzyści. W ten sposób materiał znacznie lepiej przyswajalny jest przez organizm. Obejmuje to między innymi szybsze wchłanianie się materiału w organizmie, a co za tym idzie dostawanie się składników aktywnych do krwioobiegu. Wynika to z metabolizowania materiału bezpośrednio przez wątrobę. Przekłada się to między innymi na powstanie silniej działających substancji niż przy spalaniu.
Różnica polega na tym, że waporyzacja czy palenie suszu działa natychmiastowo, ale efekt jest znacznie krótszy, niż w stosunku do spożywania materiału w postaci suszu w potrawach. Oczywiście można susz spożywać również oddzielnie, ale zdecydowanie nie jest to przyjemne. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest dodanie suszu jako dodatku, choćby do pizzy, chleba czy herbaty.
Wówczas można połączyć zarówno smaczne potrawy, jak też możliwość dostarczenia do organizmu cennych składników, które znajdują się w konopiach siewnych. Do takich składników zaliczają się przede wszystkim kannabinoidy, które pozytywnie wpływają na działania systemu endokannabinoidowego.
Wykonanie procesu dekarboksylacji nie jest trudne i może być wykonane przez każdego w warunkach domowych. Wykorzystać można w tym względzie piekarnik. Wstępnie niezbędne jest odpowiednie przygotowanie materiału, co wymaga jego zmielenia. Wykorzystać można w tym celu zwykły młynek.
Zmielony materiał należy włożyć do żaroodpornych naczyń lub do papieru do pieczenia. Pozwala to bezpiecznie włożyć go do piekarnika. Czas przetrzymywania zmielonego suszu w piekarniku nie powinien przekraczać godziny. Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury w okolicach stu dwudziestu stopni. Po wykonaniu takiego procesu posiada się zmielony materiał, który może być wygodnie używany w formie dodatku do różnego rodzaju posiłków. Zmielony susz można traktować jak przyprawy.
Więcej dowiesz się na https://purehemp.pl/susz-cbd/