Przed nami święta wielkanocne. Na stole nie może zabraknąć pysznych słodkości w postaci świątecznych ciast. Dziś przedstawiamy pomysły na bezglutenowe ciasta na Wielkanoc, które możecie przygotować samodzielnie.
Moc słodkości na Wielkanoc
Na wielkanocnym stole, oprócz jajek w przeróżnej postaci królują zwykle ciasta. Lukrowane mazurki, babki i inne słodkości, z dodatkiem masy kajmakowej czy aromatycznych przypraw. W wersji bezglutenowe mogą smakować tak dobrze, że goście nie poczują żadnej różnicy. Tegoroczna Wielkanoc zapowiada się pełna wspaniałych smaków i słodyczy. Najwyższa pora by przestudiować przepisy i zaplanować świąteczne wypieki bez glutenu.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 350 g marchewki
- 200 g mielonych migdałów
- 40 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia
- skórka starta z cytryny
- szczypta soli
- cukier puder
- 1 białko
Przygotowanie:
Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z solą. Osobno ubijamy żółtka z cukrem. Marchewkę ścieramy i dodajemy do masy jajecznej, razem z migdałami i skórką z cytryny. Mieszamy masę i dokładamy do niej mąkę, a następnie delikatnie pianę z białek. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez dok. 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu z ubitego białka i cukru pudru przygotowujemy polewę, którą polewamy ciasto marchewkowe.
Babka cytrynowa
Składniki:
- 250 g mąki kasztanowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 80 ml oleju kokosowego
- 6 jajek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat cytrynowy
- sok z 2 cytryn
- 100g ksylitolu/cukru
- cukier puder
- skóra starta z cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Dzień przed planowanym pieczeniem ścieramy skórkę z 2 cytryn, wysypujemy na papierze i zostawiamy do wyschnięcia. Olej kokosowy rozpuszczamy. Ubijamy jajka z ksylitolem. Resztę składników oprócz cukru pudru mieszamy w naczyniu i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie wlewamy olej, sok z cytryny i aromat. Po wymieszaniu przekładamy ciasto do blaszki na na babkę. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Z cukru pudru i wody przygotowujemy lukier. Polewamy nim wystudzone ciasto i dekorujemy skórką startą z cytryny.
Bezglutenowy sernik
Składniki:
- 800 g sera białego
- 1 kostka masła/margaryny
- 6 żółtek
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 bezglutenowy budyń waniliowy
- aromat pomarańczowy/waniliowy
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Ser ucieramy z masłem, dodajemy proszek budyniu, aromat oraz proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z masą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Pianę delikatne dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy masę i pieczemy sernik przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Katarzyna Antos