Każdy produkt pokarmowy jest potencjalnym alergenem. Nigdy nie mamy pewności, jak nasz organizm na niego zareaguje. Alergia pokarmowa to obecnie bardzo częsty problem. Zamienniki popularnych produktów spożywczych pozwolą nam skomponować zdrową i bezpieczną dietę.
Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa jest niewłaściwą odpowiedzią organizmu na spożywane pokarmy. Obecnie dotyczy wielu osób, zarówno dzieci jak i dorosłych. Leczenie tego rodzaju uczuleń oparte jest na unikaniu alergenów. W tym celu, alergik jest zmuszony do wprowadzenia specjalnej diety. Dieta eliminacyjna w wielu przypadkach wydaje się być restrykcyjna. Nie musimy jednak całkowicie rezygnować z niektórych produktów. Wystarczy znaleźć ich bezpieczne zamienniki, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Jajka przepiórcze
Na liście popularnych alergenów pokarmowych widnieje białko jajka kurzego. Produkt ten jest powszechnie wykorzystywany do produkcji wielu artykułów pokarmowych. Alternatywnym rozwiązaniem dla alergika będą jajka przepiórcze. Polecane są także astmatykom. Zawierają mniej tłuszczu a więcej aminokwasów i zdrowych składników, jak żelazo, wapń czy karoteny. Na dodatek wyśmienicie smakują inie uczulają.
Mleko sojowe
Uczulenie na krowie mleko bardzo często dotyczy najmłodszych, u których w diecie nie może zabraknąć tego składnika. Główną przyczyną alergii jest laktoza, więc możemy poszukać w sklepie mleka bez laktozy lub kupić mleko sojowe. Jego smak jest co prawda inny od krowiego, ale z powodzeniem wykorzystamy je do przygotowania naleśników czy wypieków, a nawet do domowej owsianki czy kawy.
Rodzynki
Rodzynki mogą zastąpić nam cukier. Z pewnością są tańsze od modnej stewii. Zblendowane rodzynki spełnią rolę cukru podczas przygotowania pysznych wypieków. Nadadzą słodki smak batonikom, muesli oraz brownie. Są źródłem błonnika i antyoksydantów, więc ich spożycie przyniesie organizmowi same korzyści.
Kalafior
Kalafior z powodzeniem zastąpi nam ziemniaki. Przygotujemy z niego pyszne puree, które w niczym nie będzie odbiegało od tradycyjnego, ziemniaczanego. Wystarczy zblendować ugotowany kalafior, dodać trochę masła i jogurtu naturalnego, a zdrowy dodatek do obiadu będzie gotowy.
Bakłażan
Jednym z popularnych alergenów jest gluten. Jego głównym źródłem jest pieczywo, które powinno znaleźć się w zbilansowanej diecie. Ale kto powiedział, że musimy jeść tylko chleb bezglutenowy? Pieczywo zastąpi nam bakłażan. Grillowane plastry bakłażanu spełnią rolę kromek chleba. Wystarczy przełożyć je ulubionymi dodatkami i zdrowa kolacja bezglutenowa będzie gotowa.
Katarzyna Antos