Ważne informacje

Alergia pokarmowa a atopowe zapalenie skóry

Alergia pokarmowa a atopowe zapalenie skóry

Alergia pokarmowa to jedna z ważniejszych postaci alergii, na którą cierpi ok 20-80% niemowląt oraz około 10-20% dzieci w grupie 1 -5 roku życia. Alergia na pokarmy najczęściej przebiega pod postacią atopowego zapalenia skóry (AZS), może wyzwalać objawy atopowego zapalenia skóry lub prowadzić do jego zaostrzenia. Alergia pokarmowa odgrywa najistotniejszą rolę w przebiegu AZS u niemowląt i małych  dzieci. Występuję ona u 25-60% pacjentów z AZS. U małych dzieci nadwrażliwość najczęściej powoduje pokarm pochodzenia zwierzęcego, u dzieci starszych i dorosłych pokarm pochodzenia roślinnego. Najczęściej jednak stwierdza się alergię na mleko i jego przetwory, w późniejszym czasie dochodzi również alergia na jaja kurze.

W około 50% przypadków alergii pokarmowej wraz z wiekiem i większą dojrzałością przewodu pokarmowego dochodzi do ustąpienia objawów klinicznych.

Objawy alergii pokarmowej mogą dotyczyć jednego lub wielu narządów. Najczęstsze objawy ze strony skóry, to: pokrzywka, zaczerwienienie, wyprysk niemowlęcy, przesuszenie i świąd. Ze strony układu pokarmowego: nudności, biegunka, kolka brzuszna, wzdęcia, zaparcia, a ze  strony układu oddechowego: alergiczny nieżyt nosa, nawracające spastyczne zapalenie oskrzeli, czy też zapalenie krtani.

Produkty które najczęściej uczulają, to: mleko krowie, jaja, zboża glutenowe, owoce cytrusowe, brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki, truskawki, banany, soja, wołowina i cielęcina, wywary mięsne, orzechy, ryby i owoce morza.

Pamiętaj ! Jeśli odpowiednio wcześnie nie wyeliminujesz alergenów i nie zastosujesz odpowiedniego leczenia, proces alergiczny może wymknąć się spod kontroli.

W przypadku alergii na białka mleka krowiego należy unikać masła, jogurtu, kefiru, maślanki. Zamiast masła można użyć masła klarowanego, margaryny bezmlecznej lub oliwy z oliwek. Gdy uczulają jaja, do potraw zamiast nich można użyć kleiku ryżowego lub ziemniaków. Można również spożywać ciasto francuskie oraz tarty, które nie zawierają jaj, warto również sięgnąć po jajka przepiórcze, które są tolerowane przez większość dzieci. Natomiast jeśli uczula nas gluten, warto sięgnąć po mąkę kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i gryczaną. Należy kupować produkty ze znakiem przekreślonego kłosa.

mleczko

Objawy ze strony układu pokarmowego niekoniecznie muszą świadczyć o alergii pokarmowej, możemy mieć do czynienia z nietolerancją laktozy, która spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności enzymu laktazy jelitowej oraz zaburzeniami jej wchłaniania.

W przypadku nietolerancji laktozy spożycie produktów zawierających laktozę prowadzi do nadmiernej produkcji gazów trawiennych (wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, kolki) i często do wodnistej biegunki.

Leczenie dietetyczne pozwala całkowicie wyeliminować przykre objawy, wystarczy unikać: mleka, maślanki, słodkiej śmietany, bitej śmietany, kremów na bazie mleka lub śmietany, lodów, tortów, czekolady, budyniu, ptasiego mleczka oraz produktów takich jak, naleśniki, herbatniki, ciastka maślane.

Większość dzieci z nietolerancją laktozy dobrze toleruje kwaśne mleko, kefiry, jogurty, kwaśne białe sery, sery żółte i przetwory na bazie mleka sojowego, dobrze tolerowane są ryby, zwłaszcza szprotki, warzywa strączkowe np. fasola, orzechy, migdały oraz żółtka jaj.

Osoby, które nie tolerują laktozy mogą sięgnąć po preparat Latopic® ze szczepami bakterii kwasu mlekowego, które wykazują właściwości fermentacyjne. Działają one jak enzym laktaza, który rozkłada laktozę do cukrów prostych.

Latopic® – pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Przejdź na następną stronę.

W przebiegu alergii pokarmowej i AZS należy działać kompleksowo. Stosując  Latopic® doustny, działamy od wewnątrz na przyczyny alergii, zmniejszamy  rozległość i nasilenie zmian skórnych oraz wpływamy na rozwój tolerancji na białka mleka krowiego. Latopic® to jedyny na rynku polskim preparat zawierający polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 oraz Lactobacillus casei ŁOCK 0900), których skuteczność w alergii pokarmowej i AZS została potwierdzona badaniami klinicznymi z udziałem polskich dzieci.

Badania naukowe potwierdzają, że modyfikacja składu mikroflory jelitowej uznana jest za kluczowy element leczenia alergii. Jest to ważne zwłaszcza w okresie kształtowania ekosystemu jelitowego, tj. w pierwszych dwóch latach życia. Bakterie wpływają bowiem na rozwój i dojrzewanie układu pokarmowego i immunologicznego.

Alergia pokarmowa a atopowe zapalenie skóry

Nowa, specjalistyczna linia emolientów  Latopic® działa od zewnątrz na objawy AZS.  Została stworzona z myślą o atopowej, suchej i skłonnej do podrażnień skóry, można ją stosować już od pierwszych dni życia.  Emolienty Latopic® jako jedyne zawierają metabolity Lactobacillus sp., które ograniczają rozwój gronkowca złocistego, który zaostrza stany zapalny u osób z AZS. Dwa składniki przeciwświądowe szybko łagodzą świąd, a bogata kompozycja składników aktywnych skutecznie działa na 7 różnych płaszczyznach, między innymi długotrwale nawilża, natłuszcza, zabezpiecza przed nadmierną utratą wody,  uzupełnia lipidy międzykomórkowe i odżywia.

Emolienty Latopic® nie zawierają substancji zapachowych, sztucznych barwników i konserwantów.

W skład linii emolientów Latopic® wchodzą:

Krem do twarzy i ciała (75 ml), który pielęgnuje twarz oraz miejsca szczególnie suche i podrażnione.

Emulsja do ciała (200 ml), która kompleksowo pielęgnuje całe ciało.

Emulsja do kąpieli (200 ml), która oczyszcza i kompleksowo pielęgnuje skórę w trakcie i po kąpieli.

Więcej informacji na temat preparatów Latopic®, o sposobie dawkowania oraz efektach stosowania znajdziesz na stronie www.latopic.pl

Alergia pokarmowa a atopowe zapalenie skóry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.