Seler to popularne warzywo, które wśród alergików nie cieszy się zbyt wielkim uznaniem. Przyczyną niechlubnej opinii jest alergia na seler. Jakie są jej przyczyny, objawy oraz formy leczenia?
Seler to warzywo należące do rodziny baldaszkowatych (apiaceae), występuje w trzech głównych odmianach: seler korzeniowy, seler naciowy oraz seler listowy. Podobnie jak inne zielone warzywa jest bogaty w witamy z grupy A, C, K oraz B. Zawiera minerały takie jak potas, magnez i wapń oraz błonnik i przeciwutleniacze. Jest szeroko stosowany w gastronomi – jemy go na surowo, gotowany lub przetworzony. Szczególnym „ukrytym” źródłem selera są kostki bulionowe, gotowe mieszanki przypraw, sosy w proszku, wędliny oraz różnego rodzaju przekąski.
Alergia na seler
Alergie pokarmowe są powszechnym zjawiskiem. Stopień jego wystąpienia w dużej mierze zależy od stylu życia, czynników środowiskowych i oczywiście sposobu odżywiania. W sklepach przeważają wysoko przetworzone produkty, które chętnie kupujemy. Niestety nie są one dobre dla naszego organizmu. Także te naturalne jak warzywa i owoce są przyczyną wielu uczuleń. Seler dość często wywołuje reakcje alergiczne. To bardzo zdrowe warzywo, które tak samo jak inne z jego grupy, czyli marchew i ziemniaki, może powodować niepokojące dolegliwości. Reakcje alergiczne na seler mogą przybierać różne formy i nasilenie, a ich manifestacja może być zarówno natychmiastowa, jak i opóźniona. Pierwsze symptomy często pojawiają się w ciągu kilku minut do godziny po spożyciu lub kontakcie z selerem.
Alergia na seler – przyczyny
Nie tylko korzeń uczula. Zarówno natka selera jak i seler naciowy mogą wywołać objawy alergii. Przyczyn uczulenia należy szukać w związkach roślinnym, które mogą być traktowane przez organizm człowieka jako wroga. Reakcje raczej pojawiają się po zjedzeniu surowego warzywa, niż po ugotowanym selerze. Alergia może mieć postać krzyżową. Seler często reaguje na warzywa z rodziny baldaszkowatych czyli z marchwią, pietruszką, koprem lub kminkiem. Alergia krzyżowa występuje w połączeniu z pyłkami brzozy, pyłkami bylicy lub jabłkiem i orzechami. Wtedy osoba uczulona na jeden z tych alergenów może odczuwać objawy alergii.
Objawy uczulenia alergii na seler
Alergia na seler w większości występuje u osób dorosłych. Najczęściej obserwowane są zmiany skórne. Osoby uczulone na seler doświadczają nieprzyjemnego świądu, któremu towarzyszy zaczerwienienie skóry i charakterystyczna pokrzywka. Pokrzywka czy zmiany skórne w okolicy ust to również możliwe skutki uczulenia na seler. W miejscach bezpośredniego kontaktu z selerem może pojawić się wysypka kontaktowa, a w niektórych przypadkach dochodzi do obrzęku tkanek miękkich. Równie często co zmiany skórne, występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Alergicy zgłaszają uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, które może przerodzić się w ostry ból. Towarzyszą temu nudności, a w cięższych przypadkach wymioty. Częstym objawem są również wzdęcia i biegunka, znacząco wpływające na komfort życia osoby uczulonej. Reakcja alergiczna może objąć także układ oddechowy. Początkowo pojawia się wodnisty katar i napady kichania, przypominające typowe objawy kataru siennego. W poważniejszych przypadkach może wystąpić duszność, męczący kaszel, a nawet obrzęk krtani, który stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta.
Osoby uczulone są narażone także na wstrząs anafilaktyczny. To najgroźniejszy objaw alergii. W jej przebiegu dochodzi do gwałtownego spadku ciśnienia krwi, któremu towarzyszy przyspieszenie akcji serca. Pacjent może odczuwać zawroty głowy, dezorientację, a w skrajnych przypadkach może stracić przytomność. Anafilaksja wymaga natychmiastowej interwencji medycznej i podania adrenaliny, gdyż stanowi bezpośrednie zagrożenie życia. Wstrząs anafilaktyczny zagraża życiu alergika – w ciężkich przypadkach może prowadzić do śmierci. Na objawy anafilaksji są najbardziej narażone osoby, które nie wiedzą o swoim uczuleniu. Nawet niewielka ilość selera czy jego obecność w przyprawach może wywołać reakcje alergiczne.
Leczenie alergii na seler
Leczenie alergii na seler, podobnie jak w przypadku innych alergenów wygląda podobnie. Najlepiej unikać jedzenia potraw zawierających nawet śladowe ilości selera. Ponieważ warzywo znajdziemy także w mieszankach przypraw, które wielu z nas chętnie wykorzystuje w swojej kuchni należy czytać etykiety produktów. Leki przeciwhistaminowe mogą jedynie złagodzić objawy uczulenia. Kortykosteroidy i adrenalina podana w przypadku anafilaksji również złagodzą objawy ale nie wyleczą z alergii. Jedną z opcji leczenia jest odczulanie, jednak taka metoda nie gwarantuje całkowitego wyleczenia. Alergicy muszą więc zwracać uwagę na skład potraw i produktów spożywczych. Nawet sam kontakt z warzywem podczas gotowania czy krojenia warzyw może wywołać reakcje skórne. W takim przypadku również należy go unikać.
Alergia na seler może być poważnym problemem zdrowotnym, szczególnie ze względu na powszechne występowanie tego warzywa w produktach spożywczych. Kluczowe jest właściwe zdiagnozowanie alergii i przestrzeganie zaleceń dotyczących unikania selera i produktów krzyżowych.
Katarzyna Antos