Pieczywo stanowi elementarny składnik zdrowej diety. W dobie alergii pokarmowych, odżywianie może być ograniczone. Główną przyczyną alergii na pieczywo jest gluten. Ale czy niepokojące objawy uczulenia pokarmowego to zawsze sprawka glutenu?
Alergia na pieczywo
Alergię można mieć na dowolny produkt, ponieważ każda substancja, jest potencjalnym alergenem. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zareaguje na nią ludzki organizm, a dokładniej układ immunologiczny. Nasza odporność odgrywa ogromne znaczenie w mechanizmie alergii. Podrażniony przez alergen układ, uruchamia reakcję alergiczną. Po zjedzeniu uczulającego produkty, a czasem nawet tylko powąchaniu jego zapachu, możemy zaobserwować reakcje alergiczne, w postaci niepokojących objawów, takich jak nudności, wymioty, biegunki czy zmiany skórne.
Składnikiem pieczywa jest gluten, czyli białko zbóż. To właśnie gluten bywa szkodliwy w przypadku nadwrażliwych organizmów. U zdrowych osób, gluten nie powoduje żadnych dolegliwości, wręcz przeciwnie, jest składnikiem zdrowej diety. Alergia na pieczywo może objawić się właśnie przez białko w postaci glutenu, co wiąże się z wprowadzeniem diety eliminacyjnej, czyli wykluczającej uczulający produkt z jadłospisu.
Alergia na pieczywo – czy to zawsze sprawka glutenu?
Nie zawsze sprawcą alergii na pieczywo okazuje się gluten. Równie dobrze, alergenami mogą być wszelkiego rodzaju inne składniki, wykorzystywane do produkcji pieczywa, takiego jak chleb czy bułki. Do zrobienia ciast używa się często jajek. Jajka to jedne z popularnych alergenów pokarmowych. Częściej uczula białko niż żółtko. Białko jajka może przedostać się do płodu dziecka, wraz z pokarmem matki, dlatego już u niemowląt można stwierdzić alergię pokarmową.
Innym składnikiem pieczywa są wszelkiego rodzaju barwniki. Pieczywo razowe bywa barwione karmelem, kawą lub sztucznymi dodatkami do żywności. To pewnego rodzaju oszustwo, które może zaszkodzić alergikom. Chemiczne dodatki bardzo często wywołują reakcje alergiczne, dlatego osoby uczulone powinny wybierać tylko bezpieczne substancje, pochodzenia naturalnego. Najlepiej zaopatrywać się w pieczywo ze sprawdzonego źródła, z lokalnej piekarni, niż z supermarketu.
Przyczyną alergii mogą być ziarna, bakalie oraz inne tego typu dodatki. Sezam, mak, orzechy, żurawina czy ziarna zbóż wzbogacają smak i wygląd ulubionych bułeczek czy chleba. Ale nie wszystkim służą na zdrowie. Orzechy są jednym z charakterystycznych alergenów pokarmowych. Już ich śladowe ilości mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny. W tej sytuacji, rozwiązaniem jest wybór pieczywa bez dodatków i posypek.
W piekarniach znajdziemy coraz więcej zdrowego pieczywa, nie tylko bezglutenowego. Alergia na pieczywo wcale nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z jego spożycia. Zawsze możemy samodzielnie upiec zdrowy chleb czy bułki. Wystarczy, że będziemy unikać szkodliwych składników, a objawy alergii przestaną być naszym codziennym problemem.
Katarzyna Antos