Mleko zawiera mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych. Nie wszyscy mogą bezpiecznie spożywać produkty mleczne ze względu na alergię na mleko. Czym wtedy zastąpić nabiał?
Alergia na mleko
Od najmłodszych lat w naszym życiu jest obecne mleko. Czy to matki, od krowy czy z kartonu – bez wątpienia jest to źródło witamin i substancji mineralny. Także białka, cukrów i tłuszczy. Mleko to podstawa diety, ponieważ zapewnia nam niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju mocnych i zdrowych kości i zębów. Nie wszyscy ze spokojem mogą pić pyszne mleko czy jeść wszelkiego rodzaju produkty mleczne. Alergia na mleko jest jedną z najczęstszych uczuleń, zwłaszcza u dzieci. Składniki mleka są traktowane przez organizm jako alergeny, co objawia się różnymi problemami zdrowotnymi dotyczącymi skóry lub układu pokarmowego. Wysypka czy bóle brzucha po wypiciu mleka to tylko niektóre z dolegliwości, występujących u osób uczulonych. Alergia na mleko bardzo często mija wraz z wiekiem dziecka. Zwykle utrzymuje się do 3. roku życia. W niektórych przypadkach utrzymuje się także w późniejszych latach. Może wystąpić również u osób ciężko chorych, przyczyniając się do rozwoju stanu zapalnego żołądka oraz jelit. Najczęstszą przyczyną alergii są takie substancje obecne w mleku jak kazeina, albumina i globulina.
Czym zastąpić nabiał?
Skoro produkty mleczne dostarczają organizmowi ludzkiemu niezbędnych do rozwoju składników, alergicy muszą je zastąpić. Uczula zazwyczaj mleko kobiety oraz krowy. To właśnie te płyny zawierają alergizujące substancje. W przypadku nietolerancji laktozy czy alergii na któryś z rodzajów mleka, należy zastąpić je produktami, które będą wolne od niebezpiecznych związków. Alternatywnym rozwiązaniem dla małych dzieci jest mleko zastępcze. Na rynku dostępne są specjalne mieszanki, które z powodzeniem zastępują mleko matki. Takie produkty są bezpieczne oraz bogate w związki, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Stanowią wielkie udogodnienie dla matek, których dzieci nie mogą przyjmować naturalnego pokarmu ani żadnych mlecznych produktów. Innym rozwiązaniem, dla nieco starszych są mleka roślinne. Mleko kokosowe, migdałowe, ryżowe czy sojowe może zastąpić nam te tradycyjne. Najlepiej wybierać te, które są dodatkowo wzbogacone w cenny wapń, potrzebny zdrowiu kości. Źródłem wapnia jest także wiele innych produktów żywnościowych, które warto wprowadzić do codziennej diety. Wśród nich znajdziemy sardynki, niebieski mak, nasiona amarantusa, żółtka jaj czy orzechy włoskie.
Odpowiednio skomponowana dieta, nawet bez mleka jest w stanie dostarczyć nam tego, czego najbardziej potrzebujemy. Alergia na mleko nie jest przeszkodą w utrzymaniu zdrowia. Wystarczy zastąpić je właściwymi pokarmami i cieszyć się sprawnościową kości oraz prawidłowym rozwojem.
Katarzyna Antos