alergie pokarmowe

Szacuje się, iż co trzecia osoba uważa, iż zmaga się z alergią na określony produkt spożywczy, w rzeczywistości jednak alergia pokarmowa dotyka 4-8% dzieci i 2-4% dorosłych. Jak pomóc osobom borykającym się z tą przypadłością?

 

Czym jest alergia pokarmowa?

Mianem alergii pokarmowej określa się niewłaściwą reakcję układu immunologicznego na spożycie produktu, który u większości osób nie wywołuje niepożądanych dolegliwości. U osób zdrowych system odpornościowy funkcjonuje prawidłowo, toteż nie traktuje danej substancji jako potencjalnego zagrożenia, podczas gdy u chorych dochodzi do uruchomienia kaskady reakcji mających na celu unieszkodliwienie alergenu.

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej

Objawy alergii mogą być zróżnicowane. Najczęściej mamy do czynienia z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego – nudnościami, biegunką, wzdęciem, kolką oraz zaparciami. Symptomy alergii pokarmowej często przybierają postać skórną (pokrzywka, zaczerwienienie, wyprysk, przesuszenie lub świąd). Mogą też manifestować się zmianami w obrębie układu oddechowego – alergiczny nieżyt nosa, zapalenie błony śluzowej ucha, krtani itd. W skrajnym przypadku może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, czyli stanu bezpośrednio zagrażającego życiu.

Niezależnie od rodzaju alergii i jej objawów, mechanizm powstawania jest zasadniczo podobny. Polega on na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji – mediatorów stanu zapalnego. W przypadku alergii pokarmowej główną rolę odgrywają przeciwciała klasy IgE, które odpowiadają za udział w procesie chorobowym innych komórek immunologicznych.

Alergia pokarmowa bardzo często przebiega z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego oraz skóry.

najpopularniejsze alergeny pokarmowe

Probiotyki w leczeniu alergii pokarmowej

Istnieje ścisła korelacja między składem mikroflory jelitowej noworodków i dzieci a ryzykiem wystąpienia alergii pokarmowej. W przypadku urozmaiconej mikroflory jelitowej ryzyko rozwoju alergii jest niższe, niż wówczas gdy mamy do czynienia ze stosunkowo niewielką liczbą szczepów zasiedlających przewód pokarmowy. Ekosystem jelitowy dziecka  kształtuje się do około 2. roku życia.

Prawidłowa mikroflora jelit jest odpowiedzialna za regulację pracy układu odpornościowego. Przyczynia się też do uszczelnienia bariery jelitowej. Proces ten może być kontrolowany poprzez dostarczenie bakterii probiotycznych.. Preparaty zawierające żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym określamy mianem probiotyków.

Przykładem probiotyku pomocnego w walce z alergią pokarmową jest  Latopic®. To jedyny dostępny na rynku preparat zawierający polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego, przebadane na polskich dzieciach w przebiegu AZS i alergii pokarmowej. Obecność tych konkretnych bakterii w preparacie jest szczególnie istotna, gdyż w poszczególnych krajach (szerokościach geograficznych) fizjologiczna mikroflora człowieka może się różnić. Wynika to np. z odmiennego sposobu odżywiania. Dlatego wybierając probiotyk, należy zwracać uwagę na pochodzenie szczepów i na to, gdzie były wykonywane badania kliniczne.

Emolienty jako wsparcie w alergii pokarmowej

Alergii pokarmowej często towarzyszą zmiany skórne, toteż ciało alergika wymaga szczególnej pielęgnacji i troski. W tej roli mogą sprawdzić się emolienty, czyli preparaty nawilżające, natłuszczające oraz łagodzące świąd i podrażnienia.

Przykładem emolientów pomocnych w łagodzeniu zmian skórnych są emolienty Latopic®, które jako jedyne na rynku zawierają metabolity bakterii Lactobacillus ograniczające rozwój gronkowca złocistego.

W skład specjalistycznej linii emolientów Latopic® wchodzą następujące produkty: krem do twarzy i ciała, emulsja do ciała  oraz emulsja do kąpieli.

 

Więcej informacji na temat preparatów Latopic® znajdziesz na  stronie www.latopic.pl

Alergia pokarmowa a atopowe zapalenie skóry

 

 

Artykuł sponsorowany