Alergia pokarmowa to jedna z ważniejszych postaci alergii, na którą cierpi ok 20-80% niemowląt oraz około 10-20% dzieci w grupie 1 -5 roku życia. Alergia na pokarmy najczęściej przebiega pod postacią atopowego zapalenia skóry (AZS), może wyzwalać objawy atopowego zapalenia skóry lub prowadzić do jego zaostrzenia. Alergia pokarmowa odgrywa najistotniejszą rolę w przebiegu AZS u niemowląt i małych dzieci. Występuję ona u 25-60% pacjentów z AZS. U małych dzieci nadwrażliwość najczęściej powoduje pokarm pochodzenia zwierzęcego, u dzieci starszych i dorosłych pokarm pochodzenia roślinnego. Najczęściej jednak stwierdza się alergię na mleko i jego przetwory, w późniejszym czasie dochodzi również alergia na jaja kurze.
W około 50% przypadków alergii pokarmowej wraz z wiekiem i większą dojrzałością przewodu pokarmowego dochodzi do ustąpienia objawów klinicznych.
Objawy alergii pokarmowej mogą dotyczyć jednego lub wielu narządów. Najczęstsze objawy ze strony skóry, to: pokrzywka, zaczerwienienie, wyprysk niemowlęcy, przesuszenie i świąd. Ze strony układu pokarmowego: nudności, biegunka, kolka brzuszna, wzdęcia, zaparcia, a ze strony układu oddechowego: alergiczny nieżyt nosa, nawracające spastyczne zapalenie oskrzeli, czy też zapalenie krtani.
Produkty które najczęściej uczulają, to: mleko krowie, jaja, zboża glutenowe, owoce cytrusowe, brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki, truskawki, banany, soja, wołowina i cielęcina, wywary mięsne, orzechy, ryby i owoce morza.
Pamiętaj ! Jeśli odpowiednio wcześnie nie wyeliminujesz alergenów i nie zastosujesz odpowiedniego leczenia, proces alergiczny może wymknąć się spod kontroli.
W przypadku alergii na białka mleka krowiego należy unikać masła, jogurtu, kefiru, maślanki. Zamiast masła można użyć masła klarowanego, margaryny bezmlecznej lub oliwy z oliwek. Gdy uczulają jaja, do potraw zamiast nich można użyć kleiku ryżowego lub ziemniaków. Można również spożywać ciasto francuskie oraz tarty, które nie zawierają jaj, warto również sięgnąć po jajka przepiórcze, które są tolerowane przez większość dzieci. Natomiast jeśli uczula nas gluten, warto sięgnąć po mąkę kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i gryczaną. Należy kupować produkty ze znakiem przekreślonego kłosa.
Objawy ze strony układu pokarmowego niekoniecznie muszą świadczyć o alergii pokarmowej, możemy mieć do czynienia z nietolerancją laktozy, która spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności enzymu laktazy jelitowej oraz zaburzeniami jej wchłaniania.
W przypadku nietolerancji laktozy spożycie produktów zawierających laktozę prowadzi do nadmiernej produkcji gazów trawiennych (wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, kolki) i często do wodnistej biegunki.
Leczenie dietetyczne pozwala całkowicie wyeliminować przykre objawy, wystarczy unikać: mleka, maślanki, słodkiej śmietany, bitej śmietany, kremów na bazie mleka lub śmietany, lodów, tortów, czekolady, budyniu, ptasiego mleczka oraz produktów takich jak, naleśniki, herbatniki, ciastka maślane.
Większość dzieci z nietolerancją laktozy dobrze toleruje kwaśne mleko, kefiry, jogurty, kwaśne białe sery, sery żółte i przetwory na bazie mleka sojowego, dobrze tolerowane są ryby, zwłaszcza szprotki, warzywa strączkowe np. fasola, orzechy, migdały oraz żółtka jaj.
Osoby, które nie tolerują laktozy mogą sięgnąć po preparat Latopic® ze szczepami bakterii kwasu mlekowego, które wykazują właściwości fermentacyjne. Działają one jak enzym laktaza, który rozkłada laktozę do cukrów prostych.
Latopic® – pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Przejdź na następną stronę.