bułeczki dyniowe

Dynia stanowi wspaniałą podstawę kuchni. Można z niej wyczarować zaskakujące dania i smaczne wypieki. Dziś proponujemy przejrzeć sprawdzone przepisy na bułeczki dyniowe, które zaskoczą niejednego łakomczucha.

Dyniowe przysmaki

Jesień to sezon dyni. Nic więc dziwnego, że w skalpach znajdziemy mnóstwo rożnych odmian dyni, o ciekawych kształtach i kolorze. Dynia to fantastyczne warzywo, ponieważ pasuje zarówno do słodkich jak i słonych dań. Idealnie komponuje się z wieloma smakami i aromatami, dlatego tak chętnie jest wykorzystywana przez kucharzy. Możemy ją piec, gotować, smażyć, ścierać, miksować – co tylko chcemy. To także ciekawy składnik wypieków, ponieważ z dyni wyczarujemy przepyszne bułeczki. Nie traćmy więc czasu, tylko udajmy się do kuchni.

Dyniowe bułeczki domowe

Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
150 g obranej dyni
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
mały kawałek imbiru
1 jajko
woda

Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce i razem z dynią dusimy przez 10 minut w małej ilości wody. Ugotowaną i wystudzoną dynię miksujemy. Dodajemy do niej suche składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z przygotowanego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Nacinamy na bułeczkach krzyżyki i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez kwadrans, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Drożdżowe bułeczki dyniowe na słodko

Składniki:
350 g mąki
200 g przygotowanego puree z dyni
40 g drożdży
50 g roztopionego masła
80 g cukru
100 ml letniego mleka
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny
szczypta soli
1 laska wanilii
1 jajko

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru i połowę szklanki mleka. Do osobnej miski dodajemy masło, dynię, mąkę, sól, cukier, nasiona wanilii oraz owoce i rozczyn, Następnie wlewamy resztę mleka i całość wyrabiamy na ciasto. Odstawiamy na godzinę. Z gotowego ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blasze. Smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem i pieczemy aż do uzyskania złotego koloru w temperaturze 18 stopni.

Nadziewane bułeczki dyniowe

dyniowe

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
3/4 szklanki mleka
280 g puree z dyni
1 jajko
30 g roztopionego masła
65 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka z 2 pomarańczy
powidła śliwkowe
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek wrzątku

Przygotowanie:
Wykonujemy rozczyn z 1/4 szklanki mleka, drożdży oraz łyżki cukru, po czym odstawiamy go na kwadrans. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę, dynię jajko, cukier, mleko, przyprawy i połowę startej skórki z pomarańczy. Następnie dodajemy tłuszcz i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na około 1,5 h. Z ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy powidłami śliwkowymi. Następnie nadajemy im kształt bułeczek, dokładnie sklejając ciasto. Bułki układamy na blasze i pieczemy 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lukier przyrządzamy z cukru pudru, skórki pomarańczowej i wrzącej wody. Wszystko mieszamy razem na gładką masę. Wystudzone bułeczki polewamy lukrem.

Katarzyna Antos