Rodzaje alergii

Przepisy na obiad bez mięsa

smażony ryż

Potrawy bez mięsa także mogą być smaczne i pożywne a przede wszystkim bezpieczne dla osób uczulonych na mięso. Nasze przepisy na obiad bez mięsa zachwycą wszystkich miłośników dobrego smaku.

Dania bez mięsa

Bezmięsne dania kojarzone są z kuchnią wegetariańską. Warzywa, kasze oraz inne składniki z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzą razem pyszne potrawy, które znajdują swoich zwolenników nie tylko wśród wegetarian. Dania bez mięsa mogą być ciekawym pomysłem na obiad i alternatywą dla monotonnych kotletów. Odrobina fantazji i odpowiednie składnik pomogą w przygotowaniu wyśmienitych potraw.

Smażony ryż z warzywami

Składniki:
150 g ryżu
2 jajka
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
por
1 ząbek czosnku
szczypiorek
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie słupki. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Używamy tylko jego białej części. Czosnek siekamy w drobną kostkę. Warzywa smażymy na oleju sezamowym, przez ok. 3 minuty. Na koniec wlewamy sos rybny. Warzywa powinny pozostać chrupiące. Gotujemy wcześniej ryż, odcedzamy go i dodajemy do warzyw. Do całości wbijamy jajka i mieszamy wszystko aż się zetną. Całość doprawiamy do smaku i posypujemy przed podaniem posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Składniki:
15 sztuk małych ziemniaków
500 g świeżego szpinaku
80 g sera feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 jajka
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Umyty i osuszony szpinak przysmażamy przez chwilę na maśle. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki kruszymy ser feta i nakładamy szpinak oraz pokrojony cienko czosnek. Na wierzch układamy kolejną warstwą ziemniaków. Sos przygotowujemy ze śmietany, jajek i przypraw. Mieszanką polewamy zapiekankę i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pieczony kalafior z sosem jogurtowym

pieczony kalafior

Składniki:
1 kalafior
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
curry
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Różyczki kalafiora podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie przekładamy je na blachę i posypujemy przyprawą curry. Kalafiora pieczemy w piekarniku, aż będzie chrupiący i zarumieniony. Sos przygotowujemy z jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli oraz pieprzu. Upieczonego kalafiora możemy maczać w przygotowanym sosie.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.