Sprawdzone przepisy na zupę bez selera

Polska kuchnia nie mogłaby obejść się bez zupy. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na zupę bez selera, który jest jednym z alergenów pokarmowych.
Jedz zupę!
W wielu domach, podstawą codziennego obiadu jest zupa. Ugotowana na wywarze warzywnym czy mięsnym. Zupa krem, z makaronem, ryżem, kaszą czy ziemniakami. Gotowanie daje nam nieograniczone pole do popisu. Korzystamy z tradycyjnych receptur naszych babć tak sami chętnie jak z nowoczesnych przepisów, wynikiem czego jest ogromna ilość pomysłów na pyszną zupę.
Sprawdzone przepisy na zupę bez selera
Niektórzy mówią, że zupa jest dobra na wszystko. Grunt, żeby była domowa i zrobiona z naturalnych składników, bez użycia sztucznych kostek rosołowych. Podstawowym składnikiem większości zup są oczywiście warzywa. Wśród nich znajdziemy również seler. Niestety to jeden z częstych źródeł alergii pokarmowych, dlatego dziś prezentujemy najlepsze przepisy naz zupę bez selera.
Zupa dyniowo – imbirowa
Składniki:
mała dynia hokkaido
2 szklanki mleka lub śmietany 18%
świeży imbir
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chilli
szczypta cynamonu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Kroimy dynię na pół, usuwamy gniazda, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 30 minut. Po upieczeniu wydrążamy miąższ, dodajemy przeciśnięty czosnek i ok. 2 cm startego imbiru. Dodajemy śmietankę i całość blendujemy. Przyprawiamy do smaku przyprawami i zagotowujemy. Zupę można podać z grzankami.
Zupa serowa z kaszą jęczmienną
Składniki:
Bulion warzywny
0,5 kg ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
300 g serków topionych w dowolnym smaku
kurkuma
majeranek
sól, pieprz
kasza jęczmienna
Przygotowanie:
Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na maśle. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do zupy wsypujemy kaszę jęczmienną i gotujemy. Następnie dodajemy serki oraz przyprawy. Gotujemy do momentu roztopienia się serków.
Pomidorowa z ryżem
Składniki:
skrzydełka z kurczaka (5-6 sztuk)
4 małe marchewki
2 pietruszki
4 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 litry wody
sól, pieprz
natka pietruszki
1,5 szklanki ryżu białego
śmietana
Przygotowanie:
Skrzydełka zalewamy wodą i dodajemy pokrojone warzywa, ziele oraz liście laurowe. Wywar gotujemy około 30 minut. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy twarde środki i kroimy. Przecedzamy wywar i dodajemy do niego pomidory oraz koncentrat. Gotujemy zupę przez kwadrans. Do zupy możemy dodać obrane mięso z kurczaka. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem. Ozdabiamy kleksem ze śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Katarzyna Antos